Elrettentő hadgyakorlatot tart Dél-Korea és az USA

Vágólapra másolva!
Az Egyesült Államok és Dél-Korea minden eddiginél komolyabb hadgyakorlattal igyekszik elvenin Észak-Korea kedvét egy esetleges támadástól.
Vágólapra másolva!

Az Egyesült Államok és Dél-Korea közös, nagyszabású pénteki hadgyakorlatának célja, hogy elrettentse Észak-Koreát déli szomszédja megtámadásától - áll a dél-koreai védelmi minisztérium közleményében.

Az éleslövészettel egybekötött egynapos, minden korábbinál nagyobb szabású hadgyakorlatban vadászgépek, harci helikopterek, páncélosok és több mint 19 ezer fős katonaság vesz részt. A dél-koreai angol nyelvű The Chosun Ilbo című újság honlapja azt írta, most első alkalommal tesztelik hadgyakorlaton az új tüzérségi keresőradar-rendszert.

Phenjan a hadgyakorlatokat háborús előkészületeknek tartja. A térségben igen kiéleződtek a viszonyok azt követően, hogy áprilisban Észak-Korea az előzetes figyelmeztetések ellenére kereskedelmi szállítórakétát bocsátott fel, amit Washington és szövetségesei ballisztikus rakétával végrehajtott kísérletnek minősítettek. Bár a kísérlet kudarcba fulladt, az ENSZ Biztonsági Tanácsa újabb szankciókat határozott el Phenjan ellen. Hétfőn lesz a koreai háború kitörésének 62. évfordulója. A három évig húzódó háború fegyverszünettel ért véget, de békeszerződést azóta sem kötöttek a felek.