Augusztusban hirdetnek ítéletet a Breivik-perben

Vágólapra másolva!
Ügyvédje szerint józan gondolkodású ember a norvég tömeggyilkos, ezért nem szabad pszichiátriai intézetbe küldeni. A tavaly nyáron közel 80 embert megölő Anders Breivik csukott szemmel hallgatja a védő beszédet, és később ő maga is megszólal a pénteken véget ért tárgyaláson. Ítélethirdetés augusztusban lesz.
Vágólapra másolva!

Pénteken véget ért a tömeggyilkossággal vádolt Anders Behring Breivik tárgyalása Norvégiában. A bíróság augusztus 24-ére tűzte ki az ítélethirdetést.

Csütörtökön az ügyész mondta el vádbeszédét, amelyben arra kérte a bíróságot, hogy küldje pszichiátriai intézetbe Breiviket, pénteken pedig a férfi védői beszélnek - írja a BBC.

Breivik a tárgyaláson korábban elismerte, hogy megölt 77 embert tavaly július 22-én egy Oslóban végrehajtott robbantásban, illetve egy pártrendezvényen. Azt mondta, azért kellett ezt megtennie, hogy megállítsa Norvégia iszlamizációját. Hasonlóról beszélt az utolsó szó jogán mondott beszédében is. Azt modta, azért cselekedett, hogy megállítson egy muszlim inváziót. A bíróságtól azt kérte, hogy mentsék fel. Miközben beszélt, több áldozat hozzátartozója elhagyta a termet.

A pénteki tárgyaláson a védelmet vezető ügyvéd, Geir Lippestad azt mondta, hogy Breivik józan elméjű, ezért nem szabad őt elmegyógyintézetbe zárni. Lippestad szerint Breivik egy politikai aktivista, aki tisztában volt azzal, amit csinál. Védencét úgy jellemezte, mint egy átlagos fiatalember, akinek jó barátai és kollégái voltak. A július 22-i erőszakos cselekményekig semmi nem utalt arra, hogy ő egy erőszakos ember lenne - mondta az ügyvéd. Breivik a védői mellett ült nyugodtan, lehunyt szemmel - írja a BBC.