Állami tisztviselők is bújtatták Mladicot

Vágólapra másolva!
A belgrádi ügyészség tíz embert, köztük két egykori magas rangú állami tisztviselőt gyanúsít azzal, hogy éveken át bújtatták Ratko Mladic szerb háborús bűnöst.
Vágólapra másolva!

Felfedték a hágai nemzetközi törvényszék által háborús bűnökkel vádolt Ratko Mladicot, a boszniai szerbek egykori katonai vezérét és a Stojan Zupljanint, volt Banja Luka-i rendőrfőnököt bújtató hálózatot a szerb hatóságok - közölte pénteken Bruno Vekaric, a háborús bűncselekmények ügyében eljáró különleges belgrádi ügyészség helyettes főügyésze. Belgrádi médiaértesülések szerint Mladic családtagjai mellett két egykori magas rangú állami tisztviselő is van a tíz gyanúsított között. A gyanúsítottak nevét egyelőre nem közölték.

"Inkább nem találgatnék, mivel egyes személyek az eljárás azon szakaszában vannak, amikor nem lehet információkat nyilvánosságra hozni. Ugyanakkor a nyilvánosság számára teljesen világos lesz, hogy kik és milyen módon álltak a hágai vádlottak bújtatásával kapcsolatos tevékenységek mögött" - közölte Vekaric. A szerb B-92 adó szerint ugyanezen személyek működtek közre Goran Hadzic volt horvátországi szerb vezető bújtatásában is.

Szerbia ezzel teljesítette a volt Jugoszláviában elkövetett háborús bűncselekmények ügyében eljáró hágai nemzetközi törvényszék egyik fontos követelését, amely az éveken keresztül szökésben lévő vádlottak segítőinek elfogására irányult. Serge Brammertz, a bíróság főügyésze legutóbbi, az ENSZ Biztonsági Tanácsához eljutatott jelentésében még aggodalmának adott hangot a kérdésben. Ratko Mladic boszniai szerb extábornokot - akit tavaly tartóztattak le egy vajdasági faluban - egyebek között a srebrenicai mészárlásért, 8 ezer boszniai muzulmán legyilkolásáért és Szarajevó lövetéséért vonja felelősségre a hágai törvényszék.

Stojan Zupljanin a boszniai háború idején Banja Luka rendőrfőnökeként szolgált. 1992 és 1995 között közreműködésével tízezer muzulmán és horvát polgári személyt deportáltak a boszniai szerb területekről, az általa felügyelt fogolytáborokban, illetve különböző támadásokban ezrek életét oltották ki. A férfit 2008-ban fogták el Belgrád közelében.