Plágiummentességről kér írásos igazolást a román államfő

Vágólapra másolva!
Írásos nyilatkozatot kért csütörtökön Traian Basescu román államfő a kulturális és örökségvédelmi minisztérium élére jelölt Puiu Hasotti szenátortól arról, hogy nem plagizált. Az elnök azért aggódik, mert megszaporodtak a plágiumügyek a nemrég hivatalba lépett kormányban.
Vágólapra másolva!

A jobboldali államfő, Traian Basescu a szociáldemokrata miniszterelnöknek, Victor Pontának írt levelet, egy, a miniszterjelöltje által aláírt nyilatkozat átadására szólítva fel őt. "Figyelembe véve azokat az eseteket, amelyekben a kormány bizonyos tagjait plágiummal vádolják, továbbá azt, hogy ezek a gyanúsítások nagyon rossz hatással vannak Románia külföldi és belföldi megítélésére", azt kérte, hogy Hasotti beiktatása előtt saját felelősségére jelentse ki: doktorátusa és más tudományos munkái nem plágiumok - közölte az elnöki hivatal.

A kérés előzménye az, hogy Pontáról a brit Nature című folyóirat hétfőn azt írta, 2003-ban megvédett jogtudományi doktori disszertációjának több mint felét másolta, az átvett részek megjelölése nélkül. Előtte az oktatási tárca élére jelölt Corina Dumitrescuról még beiktatása előtt kiderült, hogy meghamisította az életrajzát. A miniszterelnök ezért az utolsó pillanatban Ioan Mangot tette meg oktatási miniszternek. Neki alig egy hét múlva plágiumbotrány miatt kellett lemondania. Azóta a tárcát ideiglenes miniszter vezeti.

A kulturális és örökségvédelmi tárca élére azért kellett új minisztert találnia a miniszterelnöknek, mert Mircea Diaconu korábbi tárcavezetőt összeférhetetlenség miatt három évre eltiltotta a bíróság a közhivatalok viselésétől, így kénytelen volt lemondani. Utódjául Hasottit jelölte Ponta, a beiktatást június 25-én, hétfőn estére tűzték ki.

Hasotti, Basescu felszólításának eleget téve, felolvasott a sajtó előtt egy nyilatkozatot, kijelentve, hogy minden olyan publikáció, amelyet önéletrajzában feltüntetett, saját alkotása, melyekre nem vetülhet a plágium gyanúja. A liberális politikus ugyanakkor megkérdőjelezte Basescu különlös igényének jogi alapját. Közölte továbbá, hogy a nyilatkozatot beterjesztette a kormányfőhöz, de kérdéses, hogy Ponta vállalja-e az ügyben az elnök által rászabott postás szerepet.

Az írásos nyilatkozatnak jogi jelentősége lehet: amennyiben hamisnak bizonyul, Hasotti ellen büntetőeljárás is indulhat okirat-hamisításért.