Nem adja fel az ír gázoló áldozatainak családja

Vágólapra másolva!
A nemzetközi bírósághoz fordulnak a leányfalui ír gázoló ügyében a 2000-ben halálra gázolt két gyerek szülei az ügyvédjük szerint. A 47 éves férfit az ír legfelsőbb bíróság keddi döntése szerint nem adják ki Magyarországnak.
Vágólapra másolva!

A nemzetközi bírósághoz fordulnak a leányfalui ír gázoló kiadatásának ügyében az elgázolt gyerekek szülei - írja a Magyar Nemzet kedden. A lap nem tudta elérni a 2000-ben halálra gázolt gyerekek szüleit, de ügyvédjük szerint megdöbbentette őket, hogy az ír legfelsőbb bíróság felülbírálta a korábbi bírósági döntést, és nem adta ki Magyarországnak Ciarán Tobint, ezért további jogi lépéseket terveznek.

Tobin 2000. április 9-én, Leányfalun Volvójával előzés közben, nagy sebességgel felhajtott a járdára, és elütött két kisgyermeket, akik a helyszínen meghaltak. Az egyik áldozat öt-, a másik kétéves volt; utóbbi babakocsiban ült a szerencsétlenség pillanatában. Tobint - aki 2000. november 30-án, kiküldetése lejártával távozott Magyarországról - 2002-ben, távollétében az eljáró magyar bíróság háromévi szabadságvesztésre ítélte, majd ezt 18 hónapra csökkentették másodfokon.

Tobin az Irish Life biztosítótársaság magas rangú tisztviselőjeként három évig dolgozott Magyarországon. 2011 novemberében Tobin őrizetbe vonult, korábbi hírek szerint azért, hogy ott várja meg a kiadatási eljárás lezárását. Ha a bíróság átadta volna őt Magyarországnak, a börtönben töltött időt beszámították volna a büntetésébe. A keddi döntés értelmében Tobin őrizetbe vételét is megszüntették.

Az ír legfelsőbb bíróság keddi döntése szerint azért nem adható ki Tobin Magyarországnak, mert a magyar hatóságok második kiadatási kérelme nem volt jogszerű, valamint azért, mert nincs olyan egyezmény Írország és Magyarország között, amely alapján hasonló esetben egy magyar állampolgár kiadható lenne Írországnak.