Letette az esküt a görög miniszterelnök

Vágólapra másolva!
Megkötötték a koalíciós megállapodást Görögországban, ahol hárompárti kormány alakul. A választásokon nyertes konzervatív Új Demokráciához csatlakozott a baloldali PASZOK és a Demokratikus Bal is. Mindhárom párt kiáll a megszorítások és az uniós mentőcsomag mellett. Az Új Demokrácia vezetője, Antonisz Szamarasz lesz Görögország miniszterelnöke.
Vágólapra másolva!

"Koalíciós kormánya van Görögországnak" - jelentette be szerdán kora délután a választásokon harmadik helyet megszerző baloldali párt, a PASZOK vezetője. Evangelosz Venizelosz azt követően jelentette ezt be, hogy a győztes konzervatívok vezetőjével, a leendő kormányfővel, Antonisz Szamarasszal tárgyalt. A megállapodás részleteit a nap folyamán közlik majd - jelentette a BBC.

Az Új Demokrácia vezetője, Antonisz Szamarasz szerdán délután felkereste Karolosz Papuliasz államfőt, és bejelentette neki a koalíciós megállapodást. Szamarasz szerdán délután már a miniszterelnöki esküt is letette Athénban - jelentette a BBC. Az új kormányfő görögkeleti szertartáson esküdött fel a feladatra, utána pedig megígérte, hogy a kormánya mindent meg fog tenni azért, hogy kivezesse az országot a válságból.

"Holnap megalakul a kormány, és keményen fogunk dolgozni, hogy reményt adjunk az embereknek" - mondta.

A kormányt három párt alakítja meg, az Új Demokrácia és a PASZOK mellett tagja lesz a kisebb Demokratikus Baloldal nevű párt is, amelynek vezetője már korábban jelezte, hogy készek támogatni a formálódó kormánykoalíciót.

Forrás: AFP/Petros Gianakouris
Fotisz Kuvelisz, a Demokratikus Bal és Antonisz Szamarasz, az Új Demokrácia vezetője

A Sziriza ellenük lesz

A vasárnap megrendezett választásokat a konzervatív Új Demokrácia nyerte meg, a párt 129 helyet szerzett a 300 fős parlamentben. A második helyet az uniós mentőcsomagot és a megszorításokat elutasító Sziriza szerezte meg, nekik 71 helyük lesz a parlamenben.

Elemzők már vasárnap este arra számítottak, hogy az Új Demokrácia a PASZOK-kal szövetkezve többséget szerezhet a 300 fős parlamentben: a koalíciós egyezséget valószínűsítette az is, hogy mindkét párt támogatja a mentőcsomaggal együtt járó megszorításokat, és meg akarják tartani az ország euróövezeti tagságát. A PASZOK harmadik lett a választásokon, 33 helyük van a parlamentben, tehát az Új Demokráciával szövetkezve többségük van az új parlamentben.

Az Új Demokrácia vezetője már vasárnap, a győzelem bejelentésekor is azt hangoztatta, hogy széles koalíciót szeretne, hétfőn pedig azt nyilatkozta, hogy "nemzeti konszenzust" szeretne elérni. Az azonban már vasárnap este világosan látszott, hogy a második helyet megszerző Sziriza nem fog hozzájárulni ehhez a tervhez. "Mi is ott leszünk, de ellenük leszünk mindvégig" - mondta a párt vezetője, Alekszisz Ciprasz vasárnap este, az eredmények bejelentése után.

Forrás: AFP/Louisa Gouliamaki
A három párvezér a lapok címlapján

Pedig a PASZOK az ARD televízió szerint hétfőn azt jelezte, szeretnék, ha a Sziriza is része lennek a kormánynak, mert attól tartanak, hogy ellenzékben a radikális baloldali szövetség - összefogva a kommunistákkal és más kisebb szélsőséges pártokkal - folyamatos sztrájkokkal és utcai demonstrációkkal béníthatná meg az ország életét.

A szélsőbaloldali Sziriza parlamenti képviselője, Teodorosz Dritszasz a koalíció bejelentése után azt nyilatkozta a görög állami rádiónak, hogy nem lesz öncélú a párt ellenzékisége, de folyamatosan figyelik a kormány programjának megvalósulását. Arra a kérdésre, hogy a pártnak van-e stratégiája a várható tüntetések és sztrájkok kezelésére, a képviselő azt válaszolta, hogy megvárják, merre indul az ország szekere, és ha az embereknek szükségük van a pátra, akkor lépnek.

Voltak feltételeik

A Szirizát végül nem sikerült bevonni a kormányba, támogatja viszont a szintén baloldali Demokratikus Bal nevű párt is. A kis párt 17 helyet szerzett a parlamentben, és bár nélkülük is meglenne a többsége a koalíciónak, így szélesebb konszenzust tud felmutatni Szamarasz. A Demokratikus Bal 2010 júniusában alakult, miután a párt Megújulási Szárny nevű platformjának négy parlamenti képviselője és több száz tagja kivált a Szinapsziszmoszból, a Sziriza elődjének tekinthető pártból. 2012 márciusában a PASZOK-ból csatlakoztak képviselők az akkor már kétéves párthoz, amellyel parlamenti frakciót alakíthattak.

Fotisz Kuvelisz, a Demokratikus Bal vezetője még kedden azt nyilatkozta, hogy a párt csak akkor csatlakozna egy koalíciós kormányhoz, ha újra tudnák ütemezni a költségvetési hiánycélt és felül tudnák vizsgálni a legkeményebb költségvetési megszorítási intézkedéseket, mint például a minimálbér csökkentését.

Könnyítésben reménykednek

A PASZOK vezetője a bejelentés után azt mondta, hogy a héten még a távozó pénzügyminiszter fogja képviselni Görögországot az eurózóna pénzügyminisztereinek luxembourgi tanácskozásán. Ugyanakkor az Ekathimerini című görög portál már a következő pénzügyminiszterről ír, szerintük az a legvalószínűbb, hogy a Görög Nemzeti Bank elöke, Vaszilisz Rapanosz lesz az új kormány pénzügyminisztere.

Bár a koalíciót megkötő pártok nem ellenzik a megszorító csomagot, Görögországnak körülbelül július közepéig elég a pénze, eddig kell meggyőznie az Európai Uniót, az Európai Központi Bankot és a Nemzetközi Valutaalapot az új kormánynak arról, hogy az ország végrehajtja a hitelprogramot. A hitelezők az eredeti terv szerint július 3-án ülnek össze, hogy döntsenek a következő hitelrészletről, amely nélkül Athén fizetésképtelenné válna.

A választások után a német kormány ellentmondásosan beszélt a görög hitelfeltételek enyhítéséről, majd a német külügyminiszter azt mondta, hogy a választási kampánnyal elvesztegetett egy hónapot figyelembe vennék, így Athén könnyítést kaphatna a kiadáscsökkentésben. Könnyítést Írország is szeretett volna elérni, felmerült, hogy az eredeti 15 év helyett 30 évre nyújtanák a visszafizetés ütemezését, de az Európai Bizottság közölte, erről szó sem lehet.