Börtönbe kerül Adrian Nastase volt román kormányfő

Vágólapra másolva!
A román legfelsőbb bíróság - megerősítve az első fokon hozott ítéletet - befolyással való visszaélés miatt jogerősen két év letöltendő börtönbüntetésre ítélte szerdán Adrian Nastase volt miniszterelnököt.
Vágólapra másolva!

A román legfelsőbb bíróság háromtagú tanácsa még januárban találta Vétkesnek Nastasét abban, hogy 2004-es választási kampányára illegálisan gyűjtött pénzt vállalkozóktól és magánszemélyektől. A volt kormányfő befolyása alatt álló személyek egy építkezési konferenciát szerveztek, amelyen - részvételi díj ürügyén - a politikus választási kampányára gyűjtöttek pénzt. Nastase akkor államelnökjelöltként indult a választáson, de alulmaradt Traian Basescu jelenlegi államfővel szemben.

Szerdán a legfelsőbb bíróság öttagú bírói tanácsa elutasította a volt román miniszterelnök fellebbezését, akinek így 24 órán belül börtönbe kell vonulnia büntetése letöltésére. Míg a januári ítélet többségi szavazattal született, és az egyik bíró különvéleményt fogalmazott meg (Nastase felmentését kérve), a fellebbezést tárgyaló öt bíró egyhangúlag hozta meg döntését. Nastase nem jelent meg az ítélethirdetésen.

A "Minőség trófeája" néven ismert korrupciós perben - ezt a címet viselte a konferenciának álcázott kampánypénzgyűjtő rendezvény - több mint három évvel ezelőtt emeltek vádat Nastase ellen, befolyással való visszaélés miatt. Az ügyészség szerint a rendezvényen 1,6 millió euró gyűlt össze "részvételi díjakból". Magánszemélyektől 125, a cégektől pedig 400 eurós belépődíjat szedtek.

A szerdai jogerős ítélet indoklását a bíróság később teszi közzé. Az elsőfokú ítélet indoklásában a bíráság azt írta: Adrian Nastase személyesítette meg 2004-ben a román politikai élet korruptságát, amit a román társadalom nem tűrhet meg, az igazságszolgáltatásnak pedig határozott választ kell adnia erre a jelenségre.

Másik három vádlott esetében a másodfokú bíróság megváltoztatta a büntetési tételeket. A legsúlyosabb büntetést a konferenciát szervező Irina Paula Jianu, az építkezési szakhatóság akkori főfelügyelője kapta, akit hat év letöltendő börtönre ítéltek.

Nastase ellen másik két korrupciós is per folyamatban van. A "Tamara néni" néven ismertté vált perben első fokon felmentették, miután az ügyészeknek nem sikerült bizonyítaniuk, hogy Nastase azért nevezte volna ki 2000-ben Ioan Melinescut a pénzmosás elleni hivatal élére, hogy az megakadályozhassa a felesége elleni vizsgálatot egy vitatott örökség ügyében. Nastase felesége négyszázezer dollárt örökölt egyik távoli rokonától, Tamara nénitől, akiről szomszédjai úgy tudták, szerény nyugdíjából él.

A "Zambaccian" néven ismert harmadik perben Nastase első fokon három év felfüggesztett börtönbüntetést kapott. Ebben az ügyben nem korrupciós bűncselekmény, hanem zsarolás miatt ítélte el a legfelsőbb bíróság.

A Zambaccian-ügyben (ez annak az utcának a neve, ahol Nastase egyik háza található) az ügyészek azzal vádolták a volt kormányfőt, hogy 630 ezer euró értékben fogadott el kenőpénzt, egyebek mellett lakása felújítására. A bírák azonban felmentették a kenőpénz elfogadásának vádja alól, és zsarolás miatt szabtak ki rá és feleségére három-három év felfüggesztett börtönbüntetést.