Tízerek tüntetnek Kairóban a katonai tanács ellen

Vágólapra másolva!
Az országot irányító egyiptomi katonai tanács uralma ellen tüntetnek a kairói Tahrír téren a Muzulmán Testvériség szimpatizánsai. A párt úgy véli, az ő jelöltje nyerte a vasárnapi választást, ám riválisa ugyanezt gondolja. A végső eredményekre csütörtökig várni kell.
Vágólapra másolva!

Több tízezres tömeg tiltakozott kedden este a kairói Tahrír téren az ellen, hogy a Legfelsőbb Katonai Tanács magánál akarja tartani a hatalmat. A BBC beszámolója szerint a tömeget a Muzulmán Testvériség nevű párt hívta össze, amely úgy véli, a jelöltje, Mohamed Murszi nyerte meg a vasárnapi választást.

Ugyanakkor riválisa, Ahmed Safík, a korábbi miniszterelnök ugyanezt gondolja magáról. "Ahmed Safík tábornok Egyiptom következő elnöke. Félmillió szavazattal többet szerzett, mint (Mohamed) Murszi", az iszlamisták jelöltje" - közölte kedden Safík kampányfőnöke. A voksolás hivatalos eredményét csütörtökön teszik közzé.

Bár az elnökválasztás hivatalos eredményére csütörtökig várni kell, a hadsereg igyekszik bebiztosítani magát az iszlamisták ellen. Nem vitás, hogy a fegyveres erők - az ő soraikból került ki a független Egyiptom összes eddigi elnöke, Gamal Abdel Nasszertől Anvar Szadaton át Hoszni Mubarakig - a bukott rezsim utolsó miniszterelnöke, Ahmed Safík mögött állnak. Az utóbbi stábja szintén győzelemről beszélt hétfőn; ezzel egyidejűleg pedig a Legfelsőbb Katonai Tanács olyan intézkedéseket hozott, amelyek széles jogköröket biztosítanak a hadseregnek. Bárki nyerje is az elnökválasztást, a hatalma csupán töredéke lesz a korábbi államfőkének - míg vele szemben egy széles jogkörrel felruházott hadsereg áll majd.