Vágólapra másolva!
Charles Taylor ügyvédje haladékot szeretne kérni a hágai törvényszéktől arra, hogy fellebbezhessenek. A volt libériai kormányfőt ötven évre ítélte a háborús bűnöket tárgyaló ENSZ-bíróság.
Vágólapra másolva!

Charles Taylor fellebbez a hágai nemzetközi bíróság májusi ítélete ellen - írja a Washington Post. A jelenleg 64 éves libériai elnöknek ötven évet kellene börtönben töltenie.

A bíróság már korábban bűnösnek nyilvánította Taylort, a büntetést pedig májusban kiszabták, fellebbezni azonban csak július 5-ig lehetséges. Charles Taylor ügyvédje, Morris Anyah július 19-ig kért haladékot a nemzetközi törvényszéktől, hogy részletesen tudjanak foglalkozni a különlegesen hosszú 2000 oldalas ítélet minden pontjával. A bíróság azonban rövid közleményében megerősítette: nincs engedmény, július 5-ig be kell nyújtaniuk a fellebbezést.

Charles Taylort a 1996 és 2002 között elkövetett szörnyűségek miatt vontak felelősségre, az összesen tízéves polgárháborúban egyes források szerint 120 ezren haltak meg. A Taylor közvetett irányítása alatt álló erők egyik célja a vád szerint az ország gyémántbányáinak erőszakos kiaknázása volt, fő eszközük pedig a tömeges megfélemlítés és terror.

Az exelnök végig tagadta a vádakat, amelyek szerinte politikai indíttatásúak voltak. A vádak között gyilkosság, civilek zaklatása, nemi erőszak, szexuális rabszolgaságra kényszerítés, gyermekkatonák toborzása és bevetése is szerepelt. A bíróság szerint a 64 éves Taylor ezek nagy részében nem nyilvánítható közvetlen felelősnek, hanem felbujtóként vagy segítőként kezelendő. A volt elnök az ügyészek szerint fegyverekkel, lőszerrel és egyéb hadianyagokkal látta el a szomszédos Sierra Leónéban tevékenykedő, kegyetlen módszereikről hírhedtté vált lázadókat, cserében kényszermunkával bányásztatott, úgynevezett véres gyémántokat kapott.