Ázsiából érkezik a legtöbb bevándorló az Egyesült Államokba

Vágólapra másolva!
Az Ázsiából érkező bevándorlók jól képzettek, sokuknak műszaki doktorija is van. Már többen vannak, mint a dél-amerikai országokból érkező bevándorlók. A felmérések szerint a század közepére minden tizedik amerikai ázsiai származású lesz.
Vágólapra másolva!

Történelmi demográfiai trendfordulót mutatnak a legfrissebb migrációs adatok az Egyesült Államokban - írja az AP hírügynökség a Pew Research Center tanulmánya nyomán. A legfrissebb adatok szerint, körülbelül 430 000 ázsiai, és csupán 370 000 spanyolajkú érkezett újdonsült bevándorlóként az észak-amerikai országba. Ez az újonnan érkezettek 36, illetve 31 százaléka. A bevándorlási adatok 2007-ben még fordított arányokat mutattak: 390 ezer ázsiai és 540 ezer spanyolajkú próbál új életet kezdeni az Egyesült Államokban.

A változásnak egyrészt az az oka, hogy az amerikai gazdaság már nem tart igény több alacsony képzettséggel rendelkező munkásra, míg a magasan kvalifikált munkavállalók iránt még mindig nagy a kereslet - írja az AP. Másrészt, az amerikai határrendészeti politika szigorítása eredményeként kevesebb ember tud illegálisan bejutni az országba a déli határról.

Az ázsiai-amerikaiak ma már az Egyesült Államok lakosságának közel 6 százalékát teszik ki, akik főleg fehér-galléros állásokba vagy befektetőként érkeztek az országba, de az egyetemi hallgatók között is növekedett az ázsiaiak aránya. Például, az ázsiaiak vannak a legtöbben, akik valamilyen műszaki PhD-fokozatot szereztek, az újonnan bevándoroltaknak pedig több mint 60 százaléka birtokol felsőoktatási képesítést.

Előrejelzések szerint, a század közepére minden tizedik amerikai ázsiai származású lesz.