Sérülékeny, de nem rákkeltő a PIP mellimplantátum

Vágólapra másolva!
Nem veszélyeztetik hosszú távon az egészséget a francia Poly Implants Prothése (PIP) mellimplantátumai, állapította meg végleges jelentésében a brit társadalombiztosítási rendszer, a National Health Service orvosi igazgatója által vezetett kutatócsoport.
Vágólapra másolva!

Az implantátumok nem mérgezőek és nem sejtkárosítók (nem citotoxikusak), ennek ellenére kétszer akkora az esélye annak, hogy egy PIP implantátum szivárogni kezd, mint egy másik cég implantátuma esetében - derül ki a jelentésből, amit a BBC ismertet. A Sir Bruce Keogh által vezetett kutatók azt is megállapították, hogy nem lehet egyértelmű kapcsolatot kimutatni a PIP implantátumok beültetése és a rák kialakulása között. Pontosan ezekre az eredményekre jutottak nemzetközi kutatók korábban is.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának elődje, a Nemzeti Erőforrások Minisztériuma az év elején ez közleményben ismerte el, hogy a PIP betétjei "könnyebben szivároghatnak vagy szakadhatnak szét a szervezetben, mint más implantátumok", és a kockázat az idő haladtával feltételezhetően nő. A szilikonzselé a betét kiszakadása esetén irritálja a testszöveteket, emiatt azok begyulladhatnak - írták. A szilikonrészecskék eljuthatnak a környező, legfőképp a hónaljban lévő nyirokcsomókba, "így azok megnagyobbodását okozzák".

Magyarországon csak abban az esetben fizeti az egészségbiztosító a francia Poly Implants Prothése (PIP) által gyártott hibás mellimplantátumok cseréjét, ha azok beültetését eredetileg is az egészségbiztosítási alapból finanszírozták - derült ki a Nefmi egészségügyi államtitkársága által év elején kiadott közleményből. Vagyis azoknak finanszírozza a teljes cserét az OEP, akiknek a beültetést is korrekciós - mondjuk mellrák miatti emlőeltávolítás után - vagy más egészségügyi okból végezték el.

A PIP szilikonbetétekről még 2010-ben derült ki, hogy előállításukhoz nem orvosi tisztaságú szilikont alkalmaztak. A szivárgásra hajlamos betétek ügye nagy figyelmet keltett. Világszerte összesen háromszázezer nő kaphatott ilyen implantátumot, amelynek előállítása az orvosilag is használható betétek gyártási költségének hetedébe került.

Sir Keogh felhívta a figyelmet arra is, hogy az ilyen implantátummal rendelkező nőknek különösen figyelniük a szivárgás jeleire. Ilyen lehet a gyengeség, a fájdalom vagy az érzékenység.