Suttyomban felújítottak magyarok egy vasútállomást Szlovákiában

Vágólapra másolva!
Felújították a szlovákiai Ekel vasútállomását magyar önkéntesek: a Kétnyelvű Dél-Szlovákia húsz embere három napon át takarított, meszelt, füvet kaszált, hogy aztán méltó helyre rakhassák ki a település magyar nevét hirdető táblát. 
Vágólapra másolva!

Húsz önkéntes három nap munkával kitakarította, bevakolta és kifestette a szlovákiai Ekel község régóta romos állapotban lévő vasútállomását - írja az Új Szó. Az önkéntesek a Kétnyelvű Dél-Szlovákia (KDSZ) mozgalom tagjai, aki már korábban is akcióztak Szlovákiában: magyar nyelvű matricákat tettek ki a települések határába, februárban pedig magyarul olvasták be az utastájékoztató egy Érsekújvár és Párkány között közlekedő nemzetközi gyorsvonaton.

Az elhanyagolt ekeli megállóhely felújításának is az volt a valódi célja, hogy kirakják a magyar feliratot az állomás nevét jelző tábla alá. "Mivel Ekel és környéke magyar többségű, úgy véltük, hogy a tájékoztató feliratoknak is tükröznie kell ezt a nemzetiségi összetételt. Az épületen egy szlovák és egy magyar nyelvű menetrendet helyeztünk el, a hivatalos szlovák állomásnévtábla (Okoliená na Ostrove) alá elhelyeztünk egy annak magyar nyelvű fordítását (Ekel) feltüntető táblát, valamint az állomás történetét bemutató kétnyelvű tájékoztató táblát is felállítottuk" - nyilatkozta a mozgalom az Új Szónak. Ezzel az ekeli lett Szlovákia első kétnyelvű vasúti megállója.

A mozgalom állítja, betartották a jogszabályokat. "A feliratok elhelyezése összhangban van a hatályos törvényi előírásokkal, melyek a vasúti megállókon megengedik minden államnyelvű szöveg kisebbségi nyelvű fordításának feltüntetését. Ezért bízunk benne, hogy ez utóbbiakat nem távolítják el. A kétnyelvű feliratok senkit nem veszélyeztetnek, senki jogait nem korlátozzák. A magyar anyanyelvű utasok számára viszont fontos, hogy a vasút az ő nyelvükön is kommunikáljon velük" - mondták az Új Szónak.

Ahogy az akcióról készített videójukon is látszik, nagy munka előzte meg a tábla kihelyezését: az önkéntesek felújították az egész épületet, kitakarítottak, lekaszálták a füvet, és páfrányt és muskátlit ültettek, még egy padot és egy órát is elhelyeztek az állomáson. Most azt várják, mit lépnek a hatóságok az akciójukra.