Ősellenségeket taszít egymás karjaiba a görög választás

Antonisz SZAMARASZ, a konzervatív Új Demokrácia párt vezetője (b) és Evangélosz VENIZELOSZ, a Pánhellén Szocialista Mozgalom, a PASZOK elnöke tanácskozik, görögország, koalíciós tárgyalások
Vágólapra másolva!
Hiába ősi ellenségek, kénytelenek lesznek együtt vezetni Görögországot azok a pártok, amelyek a vasárnapi választások után képesek koalíciót alkotni - vélik az [origo] által megkérdezett athéniak. Az ország sorsa azon múlik, hogy a történelme legnagyobb vereségét elszenvedő szocialista párt, a PASZOK milyen könnyen adja be a derekát a választások győztesének. Egyik aktivistája szerint nem szívesen, de meg fogják tenni, a győztes Új Demokrácia pedig fintorogva elfogadja őket.
Vágólapra másolva!

Egy nappal a görög választások után, a hétfő délutáni forróságban elhagyatottan áll a görög szocialista párt, a PASZOK kampánybódéja Athén belvárosában. A parlamenthez vezető forgalmas főút mellett egy üres sátor és egy lakattal lezárt házikó árválkodik félig letépett, zöld poszterekkel, amelyekről nagy tokájú, kényszeredett mosolyú politikus néz vissza. A bódé körül százak nyüzsögnek a járdákon, de a plakátokat senki sem méltatja figyelemre. Pedig ennek a pártnak, a PASZOK-nak a kezében van most Görögország jövője.

Az országban vasárnap tartottak megismételt parlamenti választásokat, miután az előző, májusi voksolást követően egyik párt sem volt képes összekovácsolni egy működő kormánykoalíciót. A mostani menetben az EU-párti konzervatívok győztek, akik az unió és az IMF által előírt megszorításokkal akarják megmenteni az országot. Ahhoz azonban, hogy mindez sikerüljön, koalíciót kell alakítaniuk: a választásokon győztes, konzervatív Új Demokrácia kénytelen ősi ellenségéhez, a szocialista PASZOK-hoz fordulni, hogy együtt álljanak a süllyedő hajó kormánya mögé.

A PASZOK választási eredménye alapján mellékszereplővé süllyedt a görög politikai játszmában, mégis a körüludvarolt partner szerepében találta magát. A két párt négy évtizeden át rivalizált, de most mindketten azt vallják, csak az EU és az IMF feltételeinek teljesítése vezetheti ki Görögországot a válságból. Mivel más potenciális partnert nem találnak az ezzel járó megszorításokhoz, a két egykori ellenségnek három napja van, hogy kitalálják, milyen feltételekkel képesek együttműködni.

Bele kell menni bármi áron

A választások után a PASZOK politikusai ellentmondásosan nyilatkoztak arról, milyen feltételekkel mennének bele egy kormánykoalícióba, az [origo] által megkérdezett görögök szerint azonban nincs sok választásuk. "A jelenlegi helyzet nagyon rossz a PASZOK-nak. 2009-ben az európai parlamenti választásokon még közel 44 százalékot szerzett, most alig több mint 12 százalékot" - magyarázta az [origo]-nak a párt egyik aktivistája, Alexander, aki sofőrként dolgozik. Szerinte ebben a helyzetben nincs sok mozgásterük: a koalícióra szükség van az ország megmentéséhez, nekik pedig bele kell menni bármi áron.

Forrás: Visnovicz Péter [origo]

A támogatói jelentős részét elveszítő, korrupciós botrányokban elhasználódott pártnak nincs más választása, újra kell kezdenie az építkezést - mondta az aktivista. Mindent át kell alakítani, ha életben akarnak maradni, le kell cserélni a vezérkart, eltávolítani mindenkit, akinek a korábbi korrupt ügyletekhez köze volt. A pártelnök, Evangelosz Venizelosz el is kezdte lecserélni tanácsadóit - mondta a férfi. Változtatni kell, a régi út nem járható. Ez azonban rányomhatja a bélyegét a koalíciós tárgyalásokra is.

Nincs idő az ideológiára

Ennek a belső meghasonlásnak tudta be a párt ellentmondásos nyilatkozatait egy fiatal görög is, aki a PASZOK sátra előtt ácsorgott hétfő délután. A Fatimaként bemutatkozó nő szerint nem véletlen, hogy a párt politikusai sem tudják pontosan, milyen politikát kövessenek egy ilyen csúfos vereség, a párt történetének legrosszabb választási eredménye után. "Nyilván vannak viták, véleménykülönbségek a párton belül, hogy hogyan tovább. De ezt most le kell rendezniük, mert muszáj együttműködni: a meccset le kell játszani, nincs más választás" - mondta.

Forrás: AFP

Fatima szerint igaz, hogy a PASZOK nagyon korrupt, ráadásul ideológiailag az ellenkező oldalon áll, mint leendő koalíciós partnere, az Új Demokrácia. "Van egy hatalmas ideológiai ellentét köztük, de most nincs idő erre. Most minden a gazdaságól szól, és a politikusainknak az a dolguk, hogy együtt dolgozzanak az ország megmentésén" - mondta. A PASZOK-aktivista Alexander egyetértően bólogatott: "Nem akarunk az egykori ellenség kormányához csatlakozni. De muszáj".

A kényszerű együttműködést a másik oldalról is fintorogva fogadják: az [origo]-nak az Új Demokrácia egyik aktivistája vasárnap este azt mondta, nagyon vigyázniuk kell, nehogy a PASZOK sorsára jussanak. "A PASZOK hihetetlen korrupt volt, és belebukott. Az Új Demokráciának nagyon világosan szakítania kell ezzel a hozzáállással, különben fél év múlva mi is így végezzük" - mondta.

Rengeteg a bűnük

Az [origo]-nak nyilatkozó athéniak szinte mind azt mondták, a PASZOK-ot és az Új Demokráciát tartják felelősnek az elmúlt évtizedek összes hibájáért. "Ezt a teret, ahol a PASZOK bódéja áll, Klafmonosz térnek, a Siránkozás terének hívják" - mondta az [origo]-nak Jorgosz, egy idősebb úr. Azért ez a neve, mert egy évszázaddal ezelőtt, amikor változott a hatalom, állandóan kirúgták a régi köztisztviselőket, és azok ide gyűltek össze siránkozni az elvesztett állásuk miatt. De azóta új törvényt hoztak, és az elmúlt évtizedekben a két nagy párt elintézte, hogy a közszolgákat ne lehessen kírúgni, még akkor sem, ha egész nap otthon lustálkodnak, és szörnyű munkat végeznek.

Jorgosz szerint a PASZOK és az Új Demokrácia valóságos klientúrát épített ki a közszolgálati dolgozókból, akik a siránkozás helyett immár ezekre a pártokra szavaztak, mert neki köszönhetik az állásukat. Az értéket nem termelő, egyáltalán nem hatékony, túlduzzadt közszolgálati szektor viszont hosszú távon Görögország bukását hozta. Most azok a pártok lépnek szövetségre egymással, hogy kiutat keressenek, akik ezt a helyzetet létrehozták. "Radikális változásra lenne szükség, de ők mindig csak a hatalomban akartak maradni, úgyhogy nem biztos, hogy megcsinálják" - mondta a férfi.

A világ szeme mindenesetre a PASZOK-ra szegeződik. A párt székházában, egy a parlamenttől mintegy 10 perc sétára lévő, félreeső mellékutcában már délben is kamerák hada pásztázta a bejárati ajtót. A székház környékén gépfegyveres rohamrendőrök álltak őrt, ami Athénban már-már megszokott: a rendőrök azonban hétfőn különösen feszültek voltak, az [origo]-nak azt mondták, most még a párt épületét is tilos fotózni. A PASZOK kommunikációs osztályán közölték: a vezetők egész nap egyeztetnek, nagy a jövés-menés. A pártelnököt délután 6-ra várja a parlamentbe a választást megnyerő Új Demokrácia elnöke, és este derülhet ki, mire jutnak egymással.

Megmaradt szavazólapok árulkodnak a vereségről

Az egykor népszerű, nemrég még az egyik legnagyobb pártnak számító PASZOK bukása kézzelfogható: a párt sofőrje és társa hétfőn hatalmas zsákokban hordta ki a párt nevét tartalmazó szavazólapokat a PASZOK kampánybódéjából. Ezeket a lapokat kellett volna a szavazóhelyiségekben az urnába dobniuk a választóknak, ha a PASZOK-ra szavaztak volna: most a több zsáknyi papír megy az újrahasznosító üzembe - mondja Alexander. Ha a lapok a szavazóurnában végezték volna, nem itt tartana a párt.