Egy lengyel napilap a kíméletlen Orbánt sztárolja

Vágólapra másolva!
A Rzeczpospolita című lengyel konzervatív napilap hétfői száma szerint a lengyel Jog és Igazságosság (PiS) pártnak tanulmányoznia kellene a Fidesz működését, ha hasonlóan erős pozíciót akar kiépíteni magának Lengyelországban.
Vágólapra másolva!

A Kaczynski miért nem lehet Orbán című cikk a Fidesz nagy előnyeként emeli ki, hogy már ellenzéki pártként szoros együttműködést épített ki az agytrösztökkel. A leendő kormánypárt már 1996-ban megkezdte a tervezett reformok előkészítését, amelyeket a hatalomátvétel után azonnal be tudott vezetni - írta a lap. Hozzátette: a kormány "olyan villámgyors tempóban vezeti be a reformokat, hogy számos hibát is elkövet, és igen kaotikusan jár el".

A lap megjegyezte, hogy Orbán Viktor személyi politikája gyakran igen kíméletlen, de a frusztrációk elkerülése érdekében minden pozíciójától megfosztott embernek újabb feladatot ajánl fel. Erényeként mutatja fel, hogy kiélezett fellépéseiben mindig fegyelmezett és sosem személyeskedik, a cikk ugyanakkor a stratégia és a taktika, illetve a Machiavelli-fogások mestereként is dicséri őt.

A lap sikernek nevezi a magyar médiavilágban elért egyensúlyt, de kiemeli, hogy a hagyományos angolszász független médiamodell rajongói számára a magyar médiavalóság kétséges lehet.

A cikk kizárólag a Fidesz nemzetközi pozíciójának kiépítését hiányolja. Igazságtalannak nevezi a külföldi bírálatokat, de ezért részben a magyar diplomáciát is hibáztatja.