Rasszista erőszakba torkollt a görög futballszenzáció Athénban

görögország, választások, foci EB ünneplés, utcai hangulat
Vágólapra másolva!
Ázsiai bevándorlókat összeverő neonácik vetettek árnyékot Görögország nem várt boldogságára szombat éjjel, miután a futballválogatott meglepetésre legyőzte Oroszországot az Európa-bajnokságon. Athén utcáin emberek ezrei ünnepelték a váratlan győzelmet, amely kellemes búfelejtést jelentett a válságtól gyötört, parlamenti választások előtt álló népnek. A fővárosban tomboló tömegben azonban felbukkantak az egyre erősödő neonáci párt hívei is, akik gyűlölködésbe fordították a nemzeti ünnepet. Helyszíni riport Athénból.
Vágólapra másolva!

Volt mit ünnepelnie szombat éjjel Görögországnak, miután csapata minden várakozás ellenére győzött a labdarúgó Európa-bajnokság utolsó csoportkörében, és továbbjutott a negyeddöntőkbe. Ha valakik, a görögök igazán ki voltak éhezve a sikerre: országuk gazdasági és politikai válságban vergődik, megszorítások sora kínozza őket, nyakukat az IMF és az EU szorongatja, és épp ezen a hétvégén kell új vezetőket választaniuk, akiktől valószínűleg hiába remélik problémáik megoldását. Nem csoda tehát, hogy igazi búfelejtőként hatott a hirtelen jött sportsiker, Athén központjában még hajnali kettő után is több ezer ember zengte kék-fehér csíkos zászlóerdőt lobogtatva, hogy "Hellasz! Hellasz! Oléoléolé!"

Forrás: Visnovitz Péter [origo]
Örömünnep Athénban

Nekünk is jutott egy kis boldogság

A meccs lefújása után szinte azonnal boldog ünneplőkkel telt meg a belváros, a korábbi tüntetések egyik fő helyszínén, az Omonia téren több ezer fős tömeg éltette a görög csapatot. A város bedugult főútjain zászlót lobogtató kocsik dudáltak eszeveszett hangzavarban, motorosok durrogtatták a kipufogót, a tömeg sört locsolt, petárdákat és füstbombákat robbantgatott órákon keresztül. "Amikor sok a probléma a fejünk fölött, fantasztikus, hogy egy kicsit megfeledkezhetünk róla! Legalább nekünk is jutott most egy kis boldogság!" - lelkendezett egy görög focimezben éljenző férfi.


Így ünnepelték a sikert Athénban

Pedig ennek a fajta nemzeti büszkeségnek a meccs előtt még nyoma sem volt: az [origo]-nak minden megkérdezett görög azt hajtogatta, hogy az ő csapatuk a legrosszabb az egész Eb-n, szégyellik magukat a futballistáik nevében is, és örülnének, ha a csapat minél előbb kiesne. "Csak egy kicsit öregebb a csapat, mint az Akropolisz" - mondta egy középkorú nő, aki nagy társaságban, kivetítőn nézte a meccset egy belvárosi kocsma tetőteraszán, és a savanyú pesszimizmus sugárzott a többi megkérdezettből is.

Annál nagyobb volt az öröm, amikor a győzelem után kiderült: a következő meccsen a válogatott valószínűleg Németországgal kerül szembe. A németek Görögország számára igazi mumusnak számítanak a görög gazdasági válságban játszott szerepük miatt, ezért az athéni belvárosban ünneplők tenyerüket dörzsölve várták, hogy a következő meccsen "revansot vehessenek" minden bajért, ami az országukban történik. A pesszimizmus egyszerre elszállt, néhányan a torna megnyeréséről kezdtek álmokat szőni, egy ünneplő kocsit pedig majdnem felborítottak az éljenzők, amikor meglátták, hogy a tetejére hatalmas győzelmi serleg van erősítve.

Nemzeti ünnepből neonáci pofozkodás

A sikernek azonban nem mindenki örülhetett Athénban, a Görögországot éltető őrült duhajkodásban az éjszakában felhangzottak gyűlölködő jelszavak is. Görögországba évek óta özönlenek az illegális bevándorlók, Athén utcáin rengeteg afrikai és ázsiai embert látni, és az ő beáramlásukkal párhuzamosan erősödik az idegengyűlölet. Szombat éjjel is hamar felbukkant a tömegben néhány tucat fekete pólós férfi, akik az embereket hergelve elkezdtek bevándorlókra vadászni: egyszer csak a góllövő görög csatár nemi szervét méltató szlogenek helyett felharsantak az olyan rasszista, idegengyűlölő szlogenek, mint "Pakisztániak, ki Görögországból!", vagy a "Fúj Afrika!"

Előbb egy hatalmas pofon csattant, majd egy keleties külsejű férfi dühösen oldalgott el a lezárt főút irányába. Nem sokkal később egy nejlonszatyorral arra járó pakisztáni férfit kergettek meg, pofoztak fel és dobáltak meg sörrel. Egy, a tömeg karmai közé kerülő fekete férfinak véresre verték az arcát, egy másik dél-ázsiai bevándorlót pedig az [origo] tudósítójának szeme láttára vertek ököllel úgy, hogy alig tudott elszaladni az őt üldözőbe vevő férfiaktól. A kemény mag tagjai egy szakadtabb görög férfihoz is odamentek az útlevelét követelve, hogy megtudják, nem idegen-e véletlenül.


Egy dél-ázsiai bevándorlót az [origo] tudósítójának szeme láttára vertek meg

Bár a tér több sarkán is rohamrendőrök sorakoztak, nem avatkoztak be a megtámadott külföldiek védelmében. Egy fekete férfinak ugyan láthatóan kiadták az utasítást, hogy ha nem akar bajba keveredni, messziről kerülje el az ünneplő görögöket, de amikor a tömeg egy menekülő pakisztáni nyomában elindult a mellékutcákon, az ott strázsáló nyolc motoros rendőr is megfutamodott előlük. (Nézze meg a videónkat az ünneplők elől menekülő rendőrökről!)

Tudod te, mi a rasszizmus?

"Igazából a rasszizmus a legnagyobb probléma ebben az országban, nem is a gazdasági válság" - mondta az [origo]-nak még a meccs előtt egy bangladesi bevándorló, aki hűtött vizet árult az Akropolisz oldalában. A hét éve Görögországban élő férfi szerint a bevándorlók elleni támadások rendszeressé váltak: negyven-ötven fős bandák késekkel, husángokkal csapnak le a bevándorlónak tűnő emberekre, összeverik, megszurkálják őket a nyílt utcán. "Ha rendőrt hívunk, egyszerűen nem jön ki segíteni" - tette hozzá a férfi.

Forrás: Visnovitz Péter [origo]
Bevándorló alszik egy lottóárus standja mellett Athénban

A város turistanegyedében Joseph, a marokkói ékszerárus is hasonló esetekről számolt be: őt tavaly támadták meg minden ok nélkül, miután néhány férfi tudakolni kezdte, görög-e vagy külföldi. "Marokkó? Bamm!" - foglalta össze az esetet a férfi, aki szerint a válság eldurvulása óta, az elmúlt két évben váltak durvábbá a zaklatások. Rengeteg görög nehezen dolgozza fel, hogy az EU-ba vágyó afrikai és ázsiai emberek ellepték a főváros utcáit, és illegális tevékenységekkel, utcai árusként veszik el a megélhetést a helyiektől.

Az [origo]-nak egy Athénban tanuló szlovák cserediák is megerősítette, hogy a városban tombol a rasszizmus. A lány egyszer szemtanúja volt annak, hogy egy dühödt férfi késsel fenyegetett bevándorlókat a buszon, mert azok nem tudtak görögül. Egyszer látta, hogy egy idős asszony nem fogadta el, amikor egy fekete férfi átadta neki a helyét a buszon, egy felálló görög helyére viszont nagy hálálkodások közepette leült. Máskor egy bevásárlóközpontban túrtak ki a pénztárnál álló sorból egy feketét, és amikor a szlovák diák visszaengedte, mindenki felháborodva kérte számon, hogy miért segít egy illegális bevándorlót.

Forrás: Visnovitz Péter [origo]
Ünnepelnek a görögök a meccs után Athénban

A külföldiekkel a rendőrök is kivételeznek: a szlovák diáklány szerint a máskor megtűrt bevándorlókat néha kemény razziákon gyűjtik be és vágják börtönbe. Amikor viszont segítségre van szükségük, nem jönnek: a cserediák és társai szemtanúi voltak egy tömeges késelésnek, amelyben az áldozatok bevándorlók voltak. Amikor hívták a rendőröket, azok közölték, nem fognak kijönni. Máskor egy rendőr állítólag a szlovák lánnyal is közölte, hogy "nem hiszi el, amit mond, mert nem görög".

"Tényleg nagyon sokan vannak, túl sok ember jön Pakisztánból, Bangladesből, Afganisztánból, Afrikából, és ez nagy baj" - ismerte el a vizet áruló bangladesi férfi. Szerinte azonban nincs hova visszamenniük, az erőszakos, idegengyűlölő görögök pedig rendkívül alattomosan bánnak velük. "Tudod te, mi az a rasszizmus?" - kérdezte ijedt tekintettel az [origo] újságírójától három afrikai férfi szombat éjszaka, mielőtt egy aluljáróban futva menekültek el az ünneplő görög szurkolók elől.

A görögök nagy része most már biztosan tudja. Az előző parlamenti választáson ugyanis bekerült a parlamentbe az Arany Hajnal nevű szélsőjobboldali párt, amely jelképeiben a náci szimbólumokat idézi, ideológiájában pedig az idegengyűlöletre és a rasszizmusra épít szinte mindent. A megdöbbentően nagy támogatást szerző párt a vasárnapi választásokon is eséllyel indul a parlamenti helyekért, amit Görögországban sokan félelemmel, mások elégedettséggel néznek. A szombat esti ünneplők közül néhányan biztosan: a verekedő, kigyúrt, fekete pólós férfiak közt volt, akinek a sapkáján ott virított a neonáci párt horogkeresztre emlékeztető jelképe.