A magyar sajtószabadságért aggódnak osztrák újságírók

Vágólapra másolva!
Petíciót adtak át Wolfgang Waldnernek, az osztrák külügyminisztérium államtitkárának a magyar sajtószabadságért aggódó újságírók - írta internetes oldalán a Der Standard osztrák napilap.
Vágólapra másolva!

A GPA-djp osztrák sajtó- és nyomdaipari szakszervezet kezdeményezésére tavaly szeptemberben indított, zömmel osztrák újságírók által aláírt online petíció másfél ezer aláírója felszólítja az osztrák kormányt arra, hogy "minden adandó alkalommal egyértelműen foglaljon állást az aggodalmat keltő, a demokráciát és a szólásszabadságot veszélyeztető magyarországi fejleményekkel kapcsolatban".

A petíció célja, hogy az osztrák kormány részéről és EU-szinten is erőteljesebben, a közvélemény számára észrevehetőbben tematizálják "Orbán mesterkedéseit" - közölte Wolfgang Katzian, a GPA-djp elnöke, valamint Franz C. Bauer, a GPA-djp újságíró-tagozatának elnöke és Fritz Wendl, a közszolgálati tagozat részéről.

A szakszervezet közleménye szerint az államtitkár biztosította az átadókat, hogy az osztrák kormány "tisztában van annak szükségességével, hogy figyelmesen és kritikusan kövesse figyelemmel a magyarországi történéseket". Közölte, hogy magyar partnerével találkozva ki fog térni a petícióra is.