A görög választókat kérleli Merkel

Vágólapra másolva!
Üzent a görög választóknak szombaton este Angela Merkel, a német kancellár azt szeretné, ha azok a görög erők győznének a vasárnapi választáson, amelyek tiszteletben tatják a nemzetközi hitelmegállapodást.
Vágólapra másolva!

Közvetlenül a vasárnapi görögországi parlamenti választások előtt elutasította az Athénnal kötött nemzetközi hitelmegállapodás esetleges újratárgyalását a német kancellár. Pártja, a konzervatív CDU darmstadti rendezvényén Angela Merkel a görög szavazókat arra szólította fel, hogy tegyenek hitet a megkötött megállapodások mellett. A kancellár reményét fejezte ki, hogy a választásokon azok az erők győznek, és alakíthatnak kormányt, amelyek tiszteletben tartják a nemzetközi hitelmegállapodást.

Európa csak ilyen alapokon fejlődhet tovább - fogalmazott Angela Merkel, aki szombaton este a görög választásokról telefonon egyeztetett Francois Hollande francia elnökkel is. A német kancellár előtt több más európai vezető is arra szólította fel Görögországot, hogy ne fordítson hátat az eurónak, és hajtsa végre a nemzetközi hitel fejében vállalt, komoly megszorításokkal járó gazdasági reformprogramot.

A görög választások tétje, hogy kormányt alakíthatnak-e azok az erők, amelyek a hitelmegállapodás és a reformok mellett vannak, vagy meghatározó szerephez jut az egyezményt elutasító radikális baloldal.