Hét hónapos terhes nőt kényszerítettek abortuszra Kínában

Vágólapra másolva!
Bocsánatot kértek a kínai hatóságok attól a nőtől, akin terhessége hetedik hónapjában hajtottak végre abortuszt. Jogvédők szerint a hatóságok kényszerítették a beavatkozásra, miután nem tudta kifizetni a második gyermek után járó bírságot.
Vágólapra másolva!

Hatalmas felháborodást váltott ki Kínában annak a 27 éves nőnek az esete, akit hét hónapos terhesen kényszerítettek abortuszra egy kórházban. A beavatkozást június 2-án hajtották végre, majd az erről készült képek elterjedtek az interneten. Ennek hatására a kínai hatóságok bocsánatot kértek a nőtől, és felfüggesztettek állásából három embert, akiknek közük volt az abortusz végrehajtásához.

A kínai törvények szerint a terhesség hatodik hónapja után tilos az abortusz. A hatóságok szerint a nő beleegyezett a terhesség megszakításába, az üggyel foglalkozó jogvédő aktivisták szerint ugyanakkor ezt kényszer hatására tette, mert nem volt pénze arra, hogy kifizesse a második gyermek után járó büntetést.

Kínában a túlnépesedés megakadályozása érdekében arra ösztönzik az embereket, hogy csak egy gyereket vállaljanak. A 27 éves nőnek már született egy lánya 2007-ben.

A BBC által idézett jogvédők szerint ez az eset is mutatja, hogy a politikai iránymutatás abortuszra kényszeríti a nőket. A pekingi vezetés tagadja, hogy valóban létezne ez a jelenség.