Élelmiszert halmoznak föl a görögök

Vágólapra másolva!
A vasárnapi parlamenti választásokra készülve élelmiszert halmoz fel a lakosság Görögországban, arra számítva, hogy a radikális baloldal győzelme hosszú gazdasági káoszba süllyeszti az országot. A görögök a pénzüket is kiveszik a bankokból.
Vágólapra másolva!

Kimenekíti a görög lakosság a pénzét a bankokból, és élelmiszert halmoz fel, attól tartva, hogy a sorsdöntő vasárnapi parlamenti választások eredményeként az ország kénytelen lesz elhagyni az euróövezetet.

Bankárok szerint naponta mintegy 800 millió eurónyi betétet számolnak fel a nagy bankoknál. Kiskereskedők azt mondják, hogy ugrásszerűen megnőtt a forgalom száraztésztából és konzervekből, mert sokan félnek, hogy a radikális baloldal győzelme esetén visszatér a drachma, és hosszú gazdasági káoszba süllyed az ország.

A görög központi bank adatai szerint másfél év alatt április végéig 17 százalékkal, 35,4 milliárd euróval csökkent a betétállomány. Május folyamán felgyorsult a pénzkivonás, a nagy bankoknál összesen napi 500-800 millió, a kisebbeknél 12-36 millió eurónyi betétet mondtak fel.