Egy euróért árulnak egy belgiumi templomot

Vágólapra másolva!
Alapítása után nyolcszáz évvel egy euróért árulják a belgiumi Binche templomát. Szállodát vagy lakásokat alakíthatnak ki benne, ha a leendő tulajdonosnak lesz rá elég pénze.
Vágólapra másolva!

A Brüsszeltől mintegy 50 kilométerre fekvő középkori város szívében álló templomban vasárnap tartják az utolsó istentiszteletet, egyszersmind tisztelegnek valamennyi vallási közösség előtt, amely alapítása - 1186 - óta megfordult benne.

Az épületet 1976-ban az azt elhagyó apácák jelképesen egy frankért a helyi parókiának adományozták, az azonban nem bírta a fenntartását. "Támogatás híján egy olyan kis parókia, mint a miénk, nem tudja kifizetni a villanyt, a biztosítást, megjavíttatni a födémet, az ablakokat vagy az esőcsatornákat. Legalább 100 ezer euróra lett volna szükség. Így úgy döntöttünk, hogy eladjuk, akár egy euróért is" - magyarázta Michel Diricq, az egyházközség koordinátora.

Diricq többféle ajánlatot kapott már: előadóterem, könyvtár és szálloda is lehetne a templomból. Az egyházközség még a nyár vége előtt dönt a kérdésben.

Európában több hasonló példa akad: Brüsszelben a Szent Katalin-templom rövidesen zárt piac lesz, az Ixelles negyed egyik elhagyott templomában pedig 2010-ben New York-i mintára bár, étterem és diszkó nyílt. Mechelenben 2009-ben elegáns szálloda nyílt a minorita szerzetesek egykori kolostorában.

A belgiumi katolikus egyház nem kíván nyilatkozni arról, hány templomra várhat hasonló sors, de elvben nem ellenzi az épületek más célra történő hasznosítását. "Egyes városnegyedekben például a muszlimok vannak többségben. Érthető, hogy itt a templomokat kevéssé látogatják, tehát más felhasználást találhatunk számukra" - mondta Tomm Scholtes, a belga püspöki kar szóvivője.

Hozzátette, "ha könyvtárat csinálnak belőle, annak igencsak örülök. Ha azonban éjszakai bár, vagy valami jövedelmező vállalkozás nyílik benne, az már kevésbé tesz boldoggá".