Kövér nem tudta meggyőzni a székelyeket

Vágólapra másolva!
A kormányzó Szociálliberális Unió fölényes győzelmet aratott a romániai egyfordulós önkormányzati választásokon a szavazóhelységek zárásakor, helyi idő szerint 21 órakor közzétett becslések (exit pollok) szerint.
Vágólapra másolva!

A szavazóhelyiségből távozó választók nyilatkozatai alapján végzett felmérések szerint Románia legtöbb nagyvárosában, köztük Bukarest mind a hat kerületében a Szociálliberális Unió (USL) jelöltjei szereztek polgármesteri tisztséget. Ugyancsak az USL támogatásával nyert magabiztosan, több mint 60 százalékkal újabb mandátumot Bukarest független főpolgármestere, Sorin Oprescu - jelentette a Mediafax hírügynökség. Országos szinten a részvételi arány 56,39 százalék volt, hét százalékkal nagyobb, mint négy éve az első fordulóban. Az idén először egyébként egyfordulós volt az önkormányzati választás, így a legtöbb szavazatot szerző jelölt lett polgármester akkor is, ha nem kapta meg a voksok több mint felét.

Ami a magyar érdekeltségű városokat illeti, a Transindex által ismertetett felmérések szerint Marosvásárhelyen az eddigi polgármester, Dorin Florea győzött. Az RMDSZ-es Frunda György mindössze 30 százalék körüli szavazatott kapott a felmérés szerint. Marosvásárhelyen a magyarság aránya 45 százalék, de a magyar pártok nem tudtak megegyezni közös jelöltben. A Magyar Polgári Pártnak szintén volt indulója, míg az Erdélyi Magyar Néppárt Smaranda Enache román emberi jogi harcost támogatta. Enache és a Magyar Polgári Párt jelöltje amúgy összesen öt százalékot kapott a felmérések szerint. Maros megyében is kudarcot könyvelhetett el az RMDSZ: eddig a szövetség adta a megyei tanács elnökét, most azonban jelöltje veszített.

Kolozsvárott a hírek szerint Emil Boc, az év elején lemondott kormányfő, most már ellenzéki politikus, aki a miniszterelnöki posztért pont a város vezetését adta fel, most hatalmas csatában van az USL jelöltjével. Az RMDSZ jelöltje a felmérés szerint mintegy hét, más kutatás szerint tíz százalékot kapott. Az Erdélyi Magyar Néppárt alelnöke állítólag egy százalék alatt maradt a polgármester-választáson.

A Transindex beszámolója szerint Székelyudvarhelyen az RMDSZ-es Bunta Levente maradt a polgármester, megelőzve a Magyar Polgári Párt elnökét, Szász Jenőt. Utóbbinak segített kampányolni az előbb Nyirő József (végül elhalasztott) újratemetésére, majd kifejezetten korteskörútra a Székelyföldre érkezett Kövér László. Az MPP egyébként elveszített egy másik jelentősebb székelyföldi várost is: Kézdivásárhelyen minden bizonnyal át kell adnia az irányítást az RMDSZ-nek. Ugyanilyen váltás lesz Baróton, valamint Tamási Áron szülőfalujában, Farkaslakán is.

Meglepetésnek számít, hogy a Kolozsvárral szomszédos Kisbácsban úgy sikerült az RMDSZ jelöltjének győznie, hogy a helyi magyarság számaránya ott csak 30 százalék körüli. Az RMDSZ úgy számolta, hogy legalább 123 polgármesteri tisztséget nyert, de összességében ennél jóval többre számít.

Az első előrejelzések ismeretében az RMDSZ és az Erdélyi Magyar Néppárt egymást okolta azért, hogy magyar jelöltek több helyen a reméltnél rosszabbul szerepeltek. Utóbbi elnöke, Toró T. Tibor szerint részvételük a választáson hozzájárul a mozgósításhoz, ettől többen szavaztak. Az EMNP kampányfőnöke szerint az RMDSZ erőpolitikája okolható a kudarcokért, mivel nem akartak egyezkedni a többi párttal. Kelemen Hunor RMDSZ-elnök viszont azt hangoztatta, hogy az EMNP indulása mandátumokban is kimutatható veszteséget jelent a romániai magyarságnak. Szerinte ez nem hogy nem segített, de a belső csatározás visszavetette a magyar részvételt.

Az erdélyi magyar jobboldal csak összefogással állíthatott volna sikeresen nemzeti alternatívát az RMDSZ-szel szemben - vonta le a következtetést Szász Jenő, a Magyar Polgári Párt elnöke. "Számomra már nem elégtétel, hogy rávertünk az Erdélyi Magyar Néppártra, hogy gyakorlatilag kullog a néppárt az erdélyi szervezetek sorában. Azáltal, hogy megosztották a jobboldalt, azt látom, hogy közösen sem tudunk olyan eredményeket felmutatni, mint ezelőtt négy évvel az MPP egymagában" - mondta az MTI-nek Szász Jenő.

Ehhez képest Toró T. Tibor, az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) elnöke kijelentette, pártja több száz képviselőt juttatott az önkormányzati testületekbe, és ezzel a második legfontosabb romániai magyar politikai erővé lépett elő. Hozzátette, az urnazárással befejeződött a magyar pártok közötti verseny, hétfőtől az együttműködés kell hogy jellemezze a viszonyukat.

Bejött viszont az összefogás Balánbányán. A Hargita megyei városban az RMDSZ, az MPP és az EMNP közösen támogatott egy jelöltet, aki győzött is. Balánbányának évek óta román polgármestere volt, miként román a lakosság mintegy háromnegyede. De eredményes volt az RMDSZ és az EMNP összefogása Sepsiszentgyörgyön is, ahol mindkét szervezet az eddigi polgármester, Antal Árpád mögé állt, és ő 78 százalékot kapott. A városban az MPP külön indult.