A baloldal nyerte az első fordulót Franciaországban

Vágólapra másolva!
Francois Hollande elnök szocialista pártja és annak szövetségesei nyerték a francia nemzetgyűlési választások első fordulóját - jelentette internetes oldalán a BBC brit közszolgálati csatorna.
Vágólapra másolva!

A exit poll felmérések szerint a szocialista párt és a jobboldali UMP nagyjából hasonlóan szerepelt, mindkettő 35 százalék körüli szavazatot kapott. A szövetséges kisebb baloldali pártok azonban további 12-13 százalékra számíthatnak, ami alighanem elegendő lenne az abszolút többséghez.

A 46 millió francia szavazópolgár az 577 tagú francia alsóház, a nemzetgyűlés képviselői helyeiről dönt. A választás második fordulóját egy héttel később tartják. A voksolás tétje, hogy a szenátus mellett Hollande-nak a törvényhozás alsóházában is meglesz-e a biztos többsége a reformok végrehajtásához.

A második fordulóban a szocialisták akár egyedül is megszerezhetik az abszolút többséget, ebben az esetben nem lenne szükségük hagyományos szövetségeseik, a jelenlegi kormányba két minisztert is adó Zöldek, valamint az elnököt támogató, de a kormányzati szerepet elutasító radikális és kommunista Baloldali Front támogatására.

A Szocialista Párt jövő vasárnap a legrosszabb esetben 283, maximum pedig 319 helyet szerezhet meg, az abszolút többséghez pedig 289 képviselőre van szükség. A 7 százalékon álló radikálisoknak 14-20 helyük lesz, a Zöldek viszont nem fognak tudni önálló (legalább 15 fős) frakciót alakítani, miután csak 8-14 képviselőt küldhetnek majd a nemzetgyűlésbe.

Jean-Marc Ayrault francia miniszterelnök a nemzetgyűlési választások első fordulójának baloldali győzelme után azt kérte vasárnap este a franciáktól, hogy a június 17-ei második fordulóban "szilárd, stabil és koherens többséget" biztosítsanak Francois Hollande államfő és kormánya programjának megvalósításához. A kormányfő - akit már az első fordulóban képviselőnek választottak Nantes városában - úgy értékelte, a választás igazolta, hogy a franciák bíznak az új elnök politikájában.

Marine Le Pen, a szélsőjobboldali Nemzeti Front elnöke üdvözölte, hogy pártja "a harmadik erő" lett, és ezzel megkezdődött a jobboldal "átrendeződése" Franciaországban. Az NF 13,4 százalékkal végzett a harmadik helyen.

A választási részvétel 57 százalékos volt, alacsonyabb, mint az áprilisi elnökválasztáson. Az 1958 óta tartó V. köztársaság történetében még soha ennyien nem maradtak távol a nemzetgyűlési választások első fordulójában. Az alacsony részvétel miatt a vártnál kevesebb helyen juthat be három jelölt a második fordulóba.