Égett hús szaga lengi be a mészárlás helyszínét

Vágólapra másolva!
Az ENSZ-megfigyelői elérték a szerdai szíriai mészárlás helyszínét, és megerősítették a vérontást. Al-Kubeir faluban 78 embert gyilkoltak meg a kormányhoz hű fegyveresek. Pénteken az egész országban összecsapások voltak.
Vágólapra másolva!

Égett hús szaga és a mészárlás bizonyítékai - a BBC szerint ezek fogadták a tudósítójukat al-Kubeir faluban, ahol a szíriai kormányerők az ellenzék szerint 78 embert végeztek ki szerdán. A tudósító az ENSZ megfigyelővel együtt utazott a szíriai faluba. A megfigyelőket egészen mostanáig nem engedték a falu közelébe, Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár tegnap esti nyilatkozata szerint még rájuk is lőttek.

A BBC aktivistákra hivatkozva azt írja, hogy a kormányerők sok holttestet eltávolítottak, miközben az ENSZ-megfigyelőket akadályozták az odajutásban.

A szerdai mészárlás tényét a főtitkár is megerősítette, és felhívta rá a figyelmet, hogy nagy a veszélye a polgárháború kialakulásának. Az ellenzék egy Bassár el-Aszad elnökhöz hű milíciát hibáztat a szerdai mészárlásért, a kormány szerint azonban terroristák gyilkoltak.

Összecsapások voltak az egész országban

Szíriában jelenleg is folytatódik az erőszak, a kormányerők Homsz városát ágyúzzák. Tizennyolcan meghaltak Damaszkuszban, ahol heves összetűzések voltak a hadsereg és a lázadók között - közölte a londoni székhelyű Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja.

Az összetűzések a főváros Kafr-Szusze negyedében törtek ki, robbanásokat lehetett hallani a Mazze és al-Kaddam negyedben is a központ szerint. A Vöröskereszt szerint 1,5 millió ember szorul humanitárius segítségre.

Országszerte folytak pénteken az összecsapások. Ellenzéki aktivisták szerint Homsz Hajdíje negyede a lázadás kezdete óta a legsúlyosabb tüzérségi tűz célpontja volt. Idlíbben öt ember, közöttük a biztonsági erők két tagja halt meg, amikor gépkocsiba rejtett pokolgép robbant egy rendőrőrs előtt. Idlíb tartományban egy civilt agyonlőttek egy úttorlasznál.

Damaszkusz egyik elővárosában két katona halt meg, amikor pokolgépes támadást intéztek egy katonákat szállító autóbusz ellen. Deraa tartományban egy lázadó csoport vezetőjét ölték meg, egy civillel egy orvlövész végzett, egy másik pedig a harcokban esett el. Deir ez-Zórban három civil vesztette életét tüzérségi tűzben, a tartományban két katona esett el harcokban.