Kövér László békét akar Romániával

Vágólapra másolva!
A Fidesznek és a magyar kormánynak nem a feszültség élezése a célja Romániával, hanem éppen ellenkezőleg, a konkrét, pragmatikus együttműködés javítása. Az Országgyűlés elnöke erről a Lánchíd Rádiónak adott pénteki nyilatkozatában beszélt.
Vágólapra másolva!

Kövér László - aki a Magyar Polgári Párt (MPP) tiszteletbeli elnökeként a héten részt vett az erdélyi párt választási kampányában - hangsúlyozta: attól még, hogy kormányváltás történt Bukarestben, Románia és Magyarország a jövőben is az Európai Unió új tagállamainak csoportjába tartozik, és a volt szocialista tábor tagjaként történelmileg nagyon is közös problémái, élményei és érdekei vannak annak a múltnak a meghaladása tekintetében, amely ötven éven keresztül tönkretette ezeket az országokat.

Mint mondta, eddig sem valamiféle konjunkturális megfontolásból építettek stratégiai szövetséget Romániával, vagy azért, mert az előző román vezetés a Fidesszel közös európai pártcsaládba tartozott, hanem azért, mert a világot, ezen belül Európát, Közép-Európát és Délkelet-Európát érő kihívásokra nem lehet nemzeti keretek között válaszolni, hanem együtt kell működni. Ha másért nem, akkor azért, hogy az Európai Unión belül a közép-európai, délkelet-európai országok súlya, érdekérvényesítő képessége minél nagyobb legyen - tette hozzá.

"Nekünk, a Fidesznek, a magyar kormánynak egyáltalán nem érdekünk ebből a nézőpontból kiindulva a feszültség élezése, hanem pont fordítva, tudomásul véve az ideológiai és programatikus különbséget a mostani román kormány meg a magyar kormány között, ennek a szövetségnek az erősítése, a konkrét pragmatikus együttműködésnek a bővítése és a javítása áll az érdekünkben" - jelentette ki Kövér László.

Ugyanakkor azt is hangsúlyozta, hogy ebben a viszonyban nem megkerülhető kérdés az, hogy a mindenkori bukaresti kormány hogyan bánik a magyar közösséggel, akarja-e, hogy jogai arra szintre emelkedjenek, mint a katalánoké, a baszkoké, a dél-tiroliaké vagy a belgiumi németeké, vagy pedig még azt a keveset is el akarja venni, amit 22 év alatt egy "nagyon gyenge, gyengének mondható" RMDSZ-es érdekképviselet kialkudott. Kövér László szerint erdélyi körútja arra is jó volt, hogy ezt szimbolikusan kifejezésre juttassák.

A körútja eredményeire vonatkozó kérdésre a politikus azt mondta: óvatosan, bölcsen és mértéktartóan kell eljárni, ugyanakkor megjegyezte: nem tudja, hogy ez neki sikerült-e, de törekedett rá.

Kövér László arra a felvetésre, hogy Andrei Marga román külügyminiszter szerint visszaélt a határon átnyúló kampányolás jogával, úgy reagált: ebben a kijelentésben benne van a határon átnyúló kampányolás jogának az elismerése, ami komoly előrelépés az elmúlt hetekben tapasztalt állapotokhoz képest. Utalt arra, hogy román politikusok Olaszországba, Spanyolországba és Moldáviába is járnak kampányolni.

A politikus kérdésre válaszolva arról is beszélt, hogy értelmezése szerint mindaz, ami az elmúlt hetekben történt - Nyirő József újratemetésének megakadályozása és az ezzel kapcsolatos nyilatkozatháború - arról szól, hogy az új román kormány a mostani önkormányzati kampányban és az őszi országgyűlési kampányban "ismét ki akarja játszani a magyar kártyát".

Kövér László hozzátette: tart attól, hogy nemcsak "időleges elhidegülésről" van szó, ami az itteni magyar közösségeket érinti, hanem a korábbi nyilatkozatok alapján arra lehet következtetni, hogy a "baloldalinak mondott" román koalíció ellenségesebben tekint a magyar közösségre.