Kövér: Segítőkészek voltak a románok

Vágólapra másolva!
Nyoma sem volt semmilyen ideges feszültségnek az úton - mondta Kövér László. A házelnök romániai utazását korábban több román politikus is kritizálta.
Vágólapra másolva!

Kövér László házelnök megköszönte a román hatóságoknak csütörtök este, hogy a hivatalos nyilatkozatok tartalmával ellentétben, a gyakorlatban a román hatóságok segítőkészen viszonyultak székelyföldi kampánykörútjához.

Kövér László a Magyar Polgári Párt (MPP) tiszteletbeli elnökeként kedden csatlakozott az erdélyi párt választási kampányához, amelynek során - három nap alatt - csaknem ötven székelyföldi települést keresett fel, és arra bíztatta hallgatóságát, hogy a vasárnapi önkormányzati választásokon az MPP jelöltjeire szavazzanak.

"Nyoma sem volt semmilyen ideges feszültségnek az úton, amiért köszönetet mondok mindenkinek, az utcán álló rendőröknek és azoknak is, akik őket utasították" - mondta a kampánykörút tapasztalatait összegző sepsiszentgyörgyi sajtóértekezletén Kövér László.

Kövér László, a magyar Országgyűlés elnöke visszaélt a határon átnyúló kampányolás jogával - jelentette ki csütörtökön Andrei Marga román külügyminiszter. A román diplomácia vezetője szerint Kövér azért élt vissza ezzel a joggal, mert "kibékíthetetlen ellentéteket hint el az állampolgárok és az országok között".

A románoknak nem tetszik Kövér

Kövért korábban több román politikus is kritizálta egy kijelentése miatt, beleértve a miniszterelnököt, Victor Pontát is. A román házelnökök pedig utazásának elhalasztására kérték.

A román sajtóban korábban nagy visszhangja volt Kövér László házelnök azon nyilatkozatának, amelyet Székelyudvarhelyen tett, amikor a szervezők - a temetési engedély felfüggesztése miatt - elhalasztották Nyirő József újratemetését. Kövér akkor arról beszélt újságírók előtt, hogy hosszú hónapokon keresztül ment nyugodt, csöndes mederben a szervezés, és "derült égből villámcsapásként jött az új román kormánynak ez a meglehetősen barátságtalan, civilizálatlan, barbár viselkedése", miszerint egy halottól akarják megtagadni azt a jogot, hogy a saját szülőföldjében nyugodhasson.