Magyar oligarchákról ír az Economist

Vágólapra másolva!
Magyarország a régió leggyengébb gazdasága - írja a kormány két évét értékelő cikkében az Economist. Felemlegetik még a Fidesz grandiózus terveit és a magyar oligarchákat, akik az újság szerint már a Fidesz szövetségesei.
Vágólapra másolva!

"Betegség a Dunánál" - címmel értékelte a magyar kormány kétéves teljesítményét a The Economist. A gazdasági lap 12 százalékos munkanélküliségről, inflációról, magas állampapírhozamokról ír. A cikk szerint Magyarország a régió leggyengébb gazdasága.

Megemlítik, hogy Orbán Viktor miniszterelnök egymillió új munkahely létrehozását ígérte 2020-ig, amiből eddig talán 50 ezer valósult meg, és azok is többségében közmunka-programok keretében. A lap a Fideszt kétségbeesettnek látja. "Grandiózus terveket készítenek, de amikor ezek nem működnek, új adókat találnak ki" - írják.

A lap beszámol arról is, hogy még mindig nem kezdődtek meg a tárgyalások az IMF-fel, holott a kormány hónapokon keresztül tárgyalt a vitatott jegybanktörvényről. Eközben az euró árfolyama 300 forint fölé ment.

Jó hírek is vannak

"Vannak jó hírek" - teszi hozzá a lap. Ilyennek tartják, hogy az Európai Unió mégsem fagyasztja be a Magyarországnak szánt kohéziós támogatásokat, és az export is "egészséges". Viszont az IMF-megállapodás hiánya kiteszi Magyarországot az olyan veszélyeknek, mint például Görögország kilépése az eurózónából.

A The Economist szerint Orbán Viktor megígérte, hogy elsöpri szocialista éra korrupt rendszerét. "De sok magyar oligarcha lecserélődött olyanokkal, akik a Fidesz szövetségesei" - írják, hozzátéve, hogy a "korrupció intézményesített".

Megemlítik, hogy Horthy Miklóst, "Magyarország háborús vezetőjét és Hitler szövetségesét" manapság szobrokkal és átnevezett terekkel ünneplik, és három "szélsőjobboldali" író került be az iskolai tananyagba, valamint Nyirő József újratemetése miatt megromlott a kapcsolat Romániával.

"A gyűlöletbeszéd és az idegengyűlölet egyre jobban tere nyer" - írja a lap, és azzal példálózik, hogy Vadai Ágnest, a Demokratikus Koalíció képviselőjét leordították a parlamentben a jobboldali képviselők, amikor szót emelt Horthy rehabilitációja ellen, valamint a Fidesz megakadályozta egy rasszizmusellenes parlamenti bizottság felállítását.