Újabb mészárlás történt Szíriában, Hama tartományban

Vágólapra másolva!
Legkevesebb 86-an, köztük nők és gyerekek is meghaltak. Az ellenzék szerint a kormányerők gyilkoltak.
Vágólapra másolva!

Legkevesebb 86-an, köztük nők és gyerekek, haltak meg egy mészárlásban Szíriában - közölte a BBC. Ellenzéki források szerint kormánypárti erők végeztek velük Hama tartományban.

A szíriai ellenzéki csoportokat tömörítő szervezet, a Szíriai Nemzeti Tanács szóvivője szerint a mészárlás al-Kubeir és Maarzaf falvakban történt. Egy másik ellenzéki szervezet szerint az áldozatokat fegyverrel és késekkel ölték meg, közülük harmincöten egy családhoz tartoztak.

A BBC aktivista csoportokra hivatkozva azt írja, hogy a kormányerők ágyúkat is bevetettek, és kétéves gyerekek is meghaltak. Több holttest bennégett az ágyúzás miatt kigyulladt házakban.

Két héttel ezelőtt a szomszédos Homs tartományban 108 embert végeztek ki a szemtanúk szerint szintén kormányerők. A szíriai kormány akkor olyan fegyveres csoportokat hibáztatott, amelyek nemzetközi beavatkozást akarnak kikényszeríteni.

A 108 halottat követelő vérengzés világszerte nagy felzúdulást váltott ki, és arra késztette a szíriai fegyveres ellenzéket, hogy felmondja az amúgy is csak papíron létező tűzszünetet. A súlyos incidens miatt több nyugati ország növelte a nyomást a damaszkuszi rendszerre, és kiutasította nagyköveteit.

Az amerikai pénzügyminiszter a hadsereget is bevetné

"Maximális pénzügyi nyomást" kell gyakorolni a szíriai rezsimre annak érdekében, hogy felhagyjon a népe elleni erőszakkal - jelentette ki szerdán Washingtonban Timothy Geithner amerikai pénzügyminiszter. Az amerikai pénzügyek irányítója egy több mint félszáz ország képviselőinek részvételével megtartott washingtoni konferencián - a Szíria Barátai elnevezésű tömörülés szankció-munkacsoportjának ülésén - reményét fejezte ki, hogy minél több ország csatlakozik a Damaszkusz elleni "megfelelő fellépéshez".

A pénzügyminiszter szerint szükség esetén akár az ENSZ Alapokmánya 7. fejezetéhez kell folyamodni, amely az erő alkalmazásáról rendelkezik. Geithner azzal vádolta Bassár al-Aszad szíriai elnök rendszerét, hogy nem hajlandó az ENSZ és az Arab Liga nevében fellépő Kofi Annan volt ENSZ-főtitkár béketervének elfogadására.