Szuperkoncerttel ünnepelték a királynő gyémántjubileumát

Vágólapra másolva!
Trónra lépésének hatvanadik évfordulóján óriási szuperkoncerttel köszöntötték II. Erzsébetet a Buckingham-palotánál. A 86 éves brit királynő tiszteletére fellépett például Robbie Williams, Tom Jones, Elton John, valamint Stevie Wonder és Paul McCartney is.
Vágólapra másolva!

Minden idők egyik legnagyobb szuperkoncertjével köszöntötték hétfő este Londonban a brit uralkodót gyémántjubileuma, vagyis trónra lépésének 60. évfordulója alkalmából. Az idén 86 esztendős királynő 26 évesen, 1952. február 6-án, édesapja, VI. György király halálának napján lett az Egyesült Királyság uralkodója.

A gyémántjubileumi hosszú hétvége egyik legkiemelkedőbb rendezvénye volt a hétfő esti szuperkoncert a Buckingham-palota - a legfőbb londoni királyi rezidencia - előtti téren. A több mint kétórás megarendezvényen a brit és a nemzetközi pop-rock legnagyobb világsztárjai léptek fel. A sort Robbie Williams nyitotta, mintegy engedélyt kérve a nézőtéren helyet foglaló királyi családtól a szórakoztatásra a Let Me Entertain You eléneklésével.

Forrás: AFP/Leon Neal
Robbie Williams nyitotta koncertet. A képre kattintva galéria nyílik!

Cliff Richard 1968-as eurovíziós világslágerével, a Congratulations című örökzölddel köszöntötte az uralkodót, majd mások mellett Elton John, Tom Jones, Stevie Wonder, Shirley Bassey, Jools Holland, Ruby Turner, Annie Lennox és Kylie Minogue váltotta egymást a palota előtti téren kialakított körszínpadon.

Az éjszakába nyúló koncertet - az óvatos becslések szerint is legalább 250 ezres közönség egetverő üdvrivalgása közepette - Paul McCartney zárta. Sir Paul olyan klasszikusokat szólaltatott meg, mint a Magical Mystery Tour, a Let It Be, az All My Loving, az azonos című James Bond-filmepizód főcímdala, a Live and Let Die és végül a kritikusok által sokszor kinevetett, de a hétfő esti közönség által rajongva fogadott Ob-La-Di-Ob-La-Da.

A szuperkoncert legnagyobb meglepetést keltő záró mozzanata mindazonáltal az volt, amikor maga az ünnepelt jelent meg a színpadon a műsor összes részvevőjével együtt. A londoni szuperkoncerten szinte a teljes királyi család jelen volt. Együtt énekelte a slágereket Károly trónörökös és két fia, Vilmos és Harry herceg, Vilmos felesége, Katalin hercegnő, sőt Paul McCartney minikoncertje alatt önfeledt éneklésre ragadtatta magát még Rowan Williams, Canterbury érseke, az anglikán egyház legfőbb vallási méltósága is, aki a királyi család társaságában ült a nézőtéren.

Hiányzott ugyanakkor a családtagok közül a 91 esztendős Fülöp herceg, az uralkodó férje, akit az udvar hétfő esti hivatalos bejelentése szerint kórházba kellett szállítani a windsori királyi rezidenciáról, "elővigyázatossági intézkedésként", miután húgyúti fertőzést állapítottak meg nála.