Mubarak ragaszkodik a kék pizsamájához

Vágólapra másolva!
Nem akarja felvenni a rabruhát Hoszni Mubarak, Egyiptom egykori vezetője, akit a bíróság múlt szombaton ítélt életfogytiglani börtönbüntetésre. Az egyiptomi lapok gunyoros hangvételű írásai szerint Mubarak továbbra is elnöknek érzi magát, és ragaszkodik a kék pizsmájához.
Vágólapra másolva!

Dühöngéssel telt Hoszni Mubarak első éjszakája a börtönben az után, hogy múlt szombaton életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélte a bíróság. A brit Independent beszámolója szerint Mubarak a börtönőröket szidta, és saját kék pizsamáját követelte a rabruha helyett.

A lapok szerint az is három órába telt, amíg a Mubarakot meg tudták győzni, hogy szálljon ki az őt a bíróságról elszállító helikopterből. A börtönkórházban állítólag Mubarak nagyon nyugtalan lett, amikor megmutatták neki a rabruhát. Azt mondta az orvosnak, ne kényszerítse arra, hogy a ruhát felvegye. Az egyiptomi lapok gunyoros hangvételű írásokat közöltek arról, hogy Mubarak úgy viselkedik, minta még mindig Egyiptom vezetője lenne.

84 éves exelnököt és volt belügyminiszterét, Habíb el-Adlit múlt szombaton ítélték életfogytig tartó szabadságvesztésre, amiért a Mubarak hatalmát megdöntő tavaly februári megmozdulások idején a karhatalom csaknem 900 békés tüntetőt ölt meg.

A sokak által enyhének tartott ítélet heves tiltakozást váltott ki Egyiptom nagyvárosaiban. Az ítélet kihirdetése után nem sokkal Mubarak válságos állapotba került azon a helikopteren, amellyel a kairói Tora börtön kórházába szállították. Az exelnök, aki a tárgyalások tavaly augusztus 3-i kezdetéig kedvenc vörös-tengeri üdülőhelye, Sarm-es-Sejk kórházában tartózkodott, azt követelte, hogy vigyék vissza abba a Kairó keleti szélén lévő katonai kórházba, ahol a per idején ápolták.

Mubarak ítélete - tíz hónapig tartó eljárás után - alig két héttel az ország első szabad elnökválasztásának június 16-17-i döntő fordulója előtt született meg.