Milicisták foglalták el a tripoli repülőteret

Vágólapra másolva!
Egy időre ellenőrzésük alá vonták hétfő este milicista erők a tripoli repülőteret, majd összecsaptak egy ellenük fellépő másik fegyveres csoporttal. A líbiai átmeneti kormány egyelőre nem képes megszilárdítani a hatalmát az országban. A reptéren éjszaka 11 gép állt üresen, köztük több európai légitársaság gépe.
Vágólapra másolva!

Egy időre ellenőrzésük alá vonták hétfőn milicista erők a tripoli repülőteret, ezért a líbiai fővárosba menetrend szerint érkező gépeket át kellett irányítani más repülőtérre. A légikikötőbe érkeztek más milíciák fegyveresei is, és összecsapás tört ki a két csoport között.

Az al-Aufea Brigád tagjai, akik légelhárító fegyverekkel felszerelt kisteherautókon érkeztek Tarhúna városból, azért foglalták el a repülőtér betonját, mert ezzel akarták kikényszeríteni, hogy a hatóságok bocsássák szabadon bebörtönzött vezetőjüket.

Egy olasz légi utas, aki elutazni készült, kaotikusnak írta le a helyzetet a Reuters brit hírügynökségnek nyilatkozva. Állítása szerint a fegyveresek körülbelül kétszázan voltak.

Később a repülőtérhez érkeztek más milíciák tagjai Tripoliból és Zenten városból, hogy megpróbálják távozásra bírni az Aufea tagjait. Ekkor tört ki az összecsapás a rivális csoportok között, és tízen megsebesültek. A lövöldözésnek olyan milíciák vetettek véget, amelyek már tagjai a kormány biztonsági szolgálatának.

Egy kormányszóvivő éjszaka közölte, hogy a konfliktus megoldódott, ismét a központi hatalom ellenőrzése alatt van a repülőtér, és 24 órán belül megindul a légi forgalom. A repülőtér betonján az éjszaka 11 gép állt üresen, köztük több európai légitársaság gépei, közben kormányerők 30 kisteherautóval őrizték a légikikötőt. A BBC azt írja, hogy legalább három légitársaság törölte járatait.

A hírügynökségek beszámolói szerint az eset is azt támasztja alá, hogy a líbiai átmeneti kormány nem képes megszilárdítani a hatalmát az országban, ahol tavaly még a Moammer Kadhafi diktatúráját megdöntő háború zajlott, miközben éppen ennek ellenkezőjéről próbálja meg meggyőzni a lakosságot és a nemzetközi közösséget. Több volt lázadócsoport még mindig nem hajlandó letenni a fegyvert. Néhány hét múlva lesznek az alkotmányozó nemzetgyűlési választások Líbiában.