Nem kérnek Kövér László látogatásából román kollégái

Vágólapra másolva!
Tervezett romániai látogatásának elhalasztására kérték Kövér László házelnököt a román parlament alsó- és felsőházának elnökei. Kövér a terv szerint a hétvégi önkormányzati választások előtt utazik Romániába. Román kollégái szerint azonban ezzel befolyásolja a magyar nemzetiségű választókat.
Vágólapra másolva!

A bukaresti parlament házelnökei, Vasile Blaga szenátusi és Roberta Anastase képviselőházi elnök nyílt levélben kérik Kövér Lászlót, a Magyar Országgyűlés elnökét, hogy halassza el tervezett romániai látogatását az önkormányzati választások utáni időszakra - közölték hétfőn a román hírügynökségek. A román parlamenti házelnökök levelükben arról biztosítják Kövér Lászlót, hogy ugyanolyan szívesen látott vendégnek tekintik, mint korábbi látogatásai alkalmával, ugyanakkor hasznosnak látnák, ha látogatását elhalasztaná egy, a választások utáni tetszőleges időpontra.

"Megértjük és méltányoljuk, hogy szeretne kapcsolatban maradni országunk magyar közösségének tagjaival. Ugyanolyan szívesen látjuk most is, mint korábbi találkozásaink alkalmával, amikor szerencsénk volt találkozni önnel. Mindemellett hálásak lennénk, ha szerepvállalása a kétoldalú kapcsolataink jól meghatározott keretei között maradna. Nézetünk szerint mindenféle közvetlen viszonyulása a belső demokratikus folyamatokhoz ellentétes lenne az európai szellemiséggel, és ártana társadalmaink, valamint a magyar kisebbség célkitűzéseinek" - fogalmaznak a bukaresti parlament házelnökei.

Blaga és Anastase szerint Magyarország és Románia számára erős kapocs lehet az erdélyi magyarság és annak politikai képviselete. "Reméljük, megérti: épp ezért elengedhetetlenül fontos, hogy ez a közösség szabadon, mindenféle befolyástól mentesen vehessen részt a romániai demokratikus folyamatban" - írják a román házelnökök Kövér Lászlónak címzett nyílt levelükben.

Kövér Lászlót 2011 szeptemberében a Magyar Polgári Párt tiszteletbeli elnökévé választotta. Ebben a minőségében idén május 24. és 27. között is részt vett az MPP székelyföldi kampányrendezvényein. Romániában június 10-én rendezik meg az önkormányzati választásokat.

A román sajtóban nagy visszhangja volt Kövér László házelnök azon nyilatkozatának, amelyet Székelyudvarhelyen tett, amikor a szervezők - a temetési engedély felfüggesztése miatt - elhalasztották Nyirő József újratemetését. Kövér akkor arról beszélt újságírók előtt, hogy hosszú hónapokon keresztül ment nyugodt, csöndes mederben a szervezés, és "derült égből villámcsapásként jött az új román kormánynak ez a meglehetősen barátságtalan, civilizálatlan, barbár viselkedése", miszerint egy halottól akarják megtagadni azt a jogot, hogy a saját szülőföldjében nyugodhasson.

Victor Ponta román miniszterelnök szombaton kijelentette, hogy Orbán Viktornak kötelessége lenne elhatárolódnia Kövér László házelnöknek a Nyirő-ügyben tett, Romániával kapcsolatos kijelentéseitől, és bocsánatot kellene kérnie Magyarország nevében. "Ha valaha a román parlament elnöke - és most a képviselőház elnökére, Roberta Anastaséra gondolok - megsértene egy szomszédos és baráti államot, az Európai Unió tagállamát, én bocsánatot kérnék" - mondta Victor Ponta. A román kormányfő kijelentésére reagálva Havasi Bertalan, Orbán Viktor miniszterelnök sajtófőnöke vasárnap úgy reagált az MTI-nek, hogy "a magyar kormány szerint a kegyeleti ügyek nem férnek össze a politikai minősítésekkel, márpedig a kormány erre az ügyre továbbra is kegyeleti kérdésként tekint".

Romániában a parlament mindkét házának élén az ellenzéki Demokrata Liberális Párt (PDL) tisztségviselői állnak, az új szociálliberális kormány politikai ellenfelei. Roberta Anastase és Vasile Blaga házelnökök pártja, a PDL, a Fideszhez hasonlóan az Európai Néppárt tagja.