Fosztogatnak a lezuhant repülőnél Nigériában

Repülőgép zuhant a házak közé Lagosban, Nigéria
Vágólapra másolva!
Kaotikus állapotok uralkodnak abban a lagosi negyedben, ahol lezuhant egy belföldi járatban közlekedő nigériai repülőgép. A gépen utazó több mint 150 emberből senki sem élte túl a szerencsétlenséget, a gép által letarolt épületek alatt még további áldozatok lehetnek. Az országban háromnapos nemzeti gyászt hirdetett Goodluck Jonathan elnök.
Vágólapra másolva!

Több ezer kíváncsiskodó gyűlt össze a Boeing MD83 típusú gép roncsai közelében, amely a nigériai Lagosban ment neki egy épületnek, és zuhant le vasárnap. Az AFP tudósítója szerint a katasztrófaturisták akadályozták a mentőket és a tűzoltókat munkájuk végzésében. Helybeliek már nem sokkal a gép lezuhanása után elkezdtek fosztogatni a roncsok és a romok között.

A helyszínre vezényelt katonáknak szigorúan kellett fellépniük a bámészkodókkal szemben, használniuk kellett gumibotjukat, miközben a tömegből kővel dobálták őket. Voltak olyan lakosok, akik felmásztak az egyes roncsdarabokra. A rendfenntartóknak mindössze egy folyosót sikerült kialakítaniuk a tömegben a roncsokhoz, de azon csak néhány mentőautó tudott célba jutni. Egy szemtanú szerint emiatt, ha van is túlélő, kevés az esélye arra, hogy meg tudják menteni az életét.

Forrás: AFP/Emmanuel Arewa
Forrás: AFP/Emmanuel Arewa

A katonaságnak kellett megfékeznie a bámészkodókat. A képre kattintva galéria nyílik!

A hivatalos közlés szerint a személyzet tagjaival együtt 153-an tartózkodtak az utasszállító repülőgép fedélzetén. A hatóságok hétfő reggel azt közölték, hogy a katasztrófát senki nem élte túl. A gép több épületet valósággal letarolt, és egyelőre nem tudni, hogy a romok alatt hányan vesztették életüket.

Mintegy két évtizede a mostani volt a legsúlyosabb légi katasztrófa Nigériában. A szerencsétlenség oka egyelőre ismeretlen, bár katonai források azt állították, a lagosi nemzetközi repülőtérre tartó gép pilótája a leszálláshoz készülődve azt közölte, hogy a gép motorproblémákkal küszködik. Goodluck Jonathan nigériai elnök a baleset körülményeinek "lehető legteljesebb kivizsgálását" rendelte el, és háromnapos nemzeti gyászt hirdetett.

A Dana Air légitársaság szerencsétlenül járt gépe Abujából, a fővárosból indult Lagosba. Lagos 15 milliós nagyváros a Benini-öböl partján. A DANA Air magántársaság 2008 óta működik, és azóta Nigéria egyik fő légitársaságává nőtte ki magát.