Királyi bárkán ünnepli uralkodását az angol királynő

II. Erzsébet angol királynő, gyémántjubileum, drága a monarchia
Vágólapra másolva!
Ezer hajón utazó húszezer ember élére állva ünnepli trónra lépésének 60. évfordulóját II. Erzsébet brit királynő, a hajók a Temzén a londoni Tower Bridge-ig úsznak. A vasárnapi flottafelvonuláshoz hasonló a normandiai partraszállás óta nem történt.
Vágólapra másolva!

A királynő gyémántjubileuma alkalmából évtizedek óta nem látott eseményt szerveztek Londonban: II. Erzsébet brit királynő hatvan éve ül a trónján, vasárnap ezt úgy ünnepli meg, hogy egy ezer hajóból álló flotta első, díszes hajóján végigvonul a Temzén a férje, Fülöp herceg társaságában. Békeidőben még soha nem volt ekkora flottafelvonulás, amilyen háborús időben sem fordult elő a második világháborús normandiai partraszállás óta. A brit napilap, a Guardian azt írja, 350 éve nem volt ilyen pompás felvonulás.

A flottilla ezer hajóján összesen húszezer ember utazik majd, de a Temze partjáról legalább egymillióan követhetik az eseményeket. A szervezők legalábbis ennyi embert várnak, és ötven hatalmas kivetítőt is felállítottak a parton. A biztonsági készültség példátlan: a Temzével párhuzamosan futó part menti londoni utcák mindegyikét lezárják a járműforgalom elől, csakúgy, mint a konvoj útvonalába eső 12 Temze-híd többségét. A hidak szerkezetét a Scotland Yard terrorelhárító ügyosztályának pokolgépek felkutatására szakosodott egységei vizsgálták át, a parton pedig 5500 rendőr ügyel majd a biztonságra.

A flottilla délután fél háromkor indul Putneyból, és fél hat körül érkezik a Tower Bridge-hez, amikor az utolsó hajók is odaérkeznek. A királynő díszes bárkája, a Royal Barge fedélzetén utazik férje, a 91 esztendős Fülöp edinburghi herceg társaságában. Csatlakoznak hozzájuk brit, nemzetközösségi és más országokból érkező hajók - köztük magánjachtok, lakóhajók, vitorlások, sőt evezősök is.

Bár a másfél éves szervezéssel összeállított flottafelvonulás a gyémántjubileumi négynapos "szuperhétvége" messze legnagyobb és leglátványosabb eseménye lesz, több száz helyszínen várják programok és ünnepségek a látogatókat egész Angliában. Ugyan az időjárás-előrejelzés szerint nagy az esély a záporesőre vasárnap, ez várhatóan keveseket tántorít majd el az ünnepléstől, és megtelik majd a Hyde Park és a Battersea Park óriási családi fesztivál-színhelye is.

Több mint 9500 utat zártak le az országban a különféle ünnepségek miatt - majdnem kétszer annyit, mint tavaly, amikor szintén óriási felhajtással rendezték meg Vilmos herceg és Kate Middleton esküvőjét. A jubileumi hétvége szombaton kezdődött, a királynő kilátogatott az epsomi derbyre, ahol megnézte a telivérek hagyományos versenyét. A jelenlétében 130 ezer ember előtt énekelte el a himnuszt a walesi Katherine Jenkins.

Forrás: AFP/Anrew Cowie
Esni kezdett az eső az ünnepen. A képre kattintva folyamatosan bővülő galéria nyílik!

Hétfőn a Buckingham-palota válik az ünneplés központjává a BBC által rendezett óriás koncertekkel. Több mint tízezer jegyet adtak el eddig az eseményre, amelyen fellép majd Robbie Williams, Shirley Bassey, Stevie Wonder, Madness, JLS, Jessie J és Elton John. A jubileumot kedden ünnepi misével zárják, és a királyi család búcsút int majd a palota balkonjáról a várhatóan több tízezres ünneplő tömegnek.

A gyémántjubileumot nem kis tiltakozás kíséri a köztársaságpártiak részéről, akik felháborító pazarlásnak tartják azt , ami ezen a hétvégén történik. A monarchia ellenzői megígérték: megpróbálják túlharsogni az éljenző tömeget - minderről itt olvashat bővebben.

A 86 esztendős II. Erzsébet királynő 1952. február 6., vagyis édesapja, VI. György király halálának napja óta áll az Egyesült Királyság - valamint az őt ma is államfőjének elismerő 15 nemzetközösségi ország - élén. A központi ünnepségeket azonban az első - hétfői és keddi rendkívüli munkaszünettel megtoldott - júniusi hétvégére szervezték, főként időjárási okokból.