Vérszívó halat kap vacsorára az angol királynő

Vágólapra másolva!
Egy angolnaszerű parazita halból készített pitét szolgálnak fel II. Erzsébet trónra lépésének hatvanadik évfordulóján a királynőnek a hétvégén. Az orsóhalból készült étel hagyományosnak számít a királyi koronázási ünnepségeken.
Vágólapra másolva!

A hétvégén ünnepli trónra lépésének hatvanadik évfordulóját II. Erzsébet, az angol királynőt pedig a jeles alkalomra szokatlan, ám hagyományosnak számító étellel lepik meg - közölte a Wall Street Journal internetes kiadása pénteken. Az orsóhalból (angolul: lamprey) készült étel korábban hagyományos ételnek számított az angol királyi család jeles alkalmain, de az angolnaszerű, vérszívó halból készült pitét tíz éve nem szolgálták föl a királynőnek.

Az orsóhalból készült pite Gloucesterből származik, a középkortól kezdve ínyencségnek számított. A város lakói karácsonykor, valamint a koronázási ünnepségek alkalmával küldték ajándékba a királyi udvarnak. A parazita orsóhal a város lassú vízű, piszkos folyójából, a Severnből származik.

Az állat ma már kártevőnek számít, ezért a Severnben alig akad belőle. Ezért a halat a királynő trónra lépésének hatvanadik évfordulójára az amerikai-kanadai határ közeléből hozzák Londonba. II. Erzsébet utoljára trónra lépésének 50. évfordulóján kapott orsóhalas pitét.