Támogatta a fiskális paktumot az írek többsége

2012.06.01. 7:27

Előzetes eredmények szerint az írek mintegy hatvan százaléka támogatta a népszavazáson az Európai Unió fiskális paktumát - jelentette péntekre virradóra a dublini média.

Minden előzetes felmérés az igenek többségét vetítette előre, de ugyanez történt 2001-ben és 2008-ban is, amikor Írország a pozitív közvélemény-kutatási eredmények ellenére két uniós alapszerződést utasított el népszavazáson. A mostani voksolás hivatalos végeredményét pénteken fogják közzétenni.

Éppen a két korábbi kudarc példája miatt a kormány attól tartott, hogy alacsony részvételi arány esetén a nem szavazatok többségbe kerülhetnek. A híradások szerint a részvételi arány valóban alacsony lett, ötven százalék körül alakult.

Írország az egyetlen tagállam, ahol népszavazást kötelesek tartani az eurózóna fokozottabb fiskális szigorát előirányozó kormányközi megállapodásról. (A népszavazás hátteréről bővebben itt olvashat.) A paktum ratifikálásához az eurózóna 17 tagállamából 12 támogatása szükséges - emlékeztetett tudósításában a Reuters hírügynökség.

A Németország által szorgalmazott megállapodás esetleges elutasítása minden bizonnyal komoly hatással lenne az európai adósságválság kezelésére. Írország ráadásul ebben az esetben nem részesülhetne az euróövezeti válságkezelési program, az Európai Stabilitási Mechanizmus (ESM) biztosította pénzügyi segítségből. Az ország 2010-ben 85 milliárd eurós hitelt vett fel az EU-tól és a Nemzetközi Valutaalaptól a gazdasági válság hatásainak enyhítésére, ez a támogatás azonban 2013-ra elapad.