Újabb kutatás jelez konzervatív győzelmet Görögországban

Vágólapra másolva!
A takarékossági intézkedéseket pártoló görög konzervatívok nagyobb támogatottságot élveznek, mint az azt ellenző baloldaliak egy pénteken közzétett felmérés szerint. A Görögország sorsa szempontjából sorsdöntőnek ígérkező választások két és fél hét múlva lesznek.
Vágólapra másolva!

Az Elefterosz Tiposz nevű lap megbízásából készített közvélemény-kutatás szerint a takarékosságpárti konzervatív Új Demokrácia (ND) - az előző, május 6-ai voksolás győztese - népszerűségi mutatója jelenleg 26,5 százalékon áll.

A választók 24,2 százaléka szavazna a baloldali Szirizára, mely elutasítja az Európai Unió és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) által nyújtott pénzügyi támogatás feltételeként szabott takarékossági intézkedéseket. Hasonló eredményeket mutatott négy, még csütörtökön közzétett közvélemény-kutatás.

A görög választási rendszerben a parlamenti választások első helyezettje automatikusan kap plusz 50 mandátumot, ezért bármelyik politikai erő nyer, akár csak minimális előnnyel is, ez megnöveli az esélyét arra, hogy kormányt tudjon alakítani.

Az Európai Bizottság szerdán azt közölte, hogy a Görögországnak hitelező "trojka" - az EU, az IMF és az Európai Központi Bank - legközelebbi helyszíni szemléjének dátuma a június 17-i választások eredményétől függ. Az EB figyelmeztette Athént, hogy további reformintézkedéseket kell hoznia a nemzetközi hitelezési program folytatásának érdekében, és a további pénzügyi segély feltétele, hogy az ország adósságcsökkentési ígéreteit betartó kormány alakuljon a választások után.

Krugman: Nincs más út, csak a kilépés

"Görögországnak el kell hagynia az euróövezetet, és el is fogja hagyni" - mondta a BBC-nek Paul Krugman Nobel-díjas amerikai közgazdász. Krugman a brit közszolgálati csatorna, a BBC HardTalk című politikai interjúműsorában kijelentette: Görögország euróövezeti távozásának "nincs alternatívája".

Arra a kérdésre, hogy szerinte ez mikor történhet meg, azt mondta, hogy "akár néhány héten belül", ha a következő görög választásokon a megszorító program folytatását elvető, radikális baloldali Sziriza párt végez az első helyen.

Krugman szerint lehetséges a görög eurótagság megszűnése akkor is, ha az euróövezeti jegybank (EKB) "egy bizonyos ponton úgy dönt", hogy nem ad több euróhitelt a görög bankoknak "a folyamatos betétesi roham finanszírozására". Úgy vélte, Görögország mostani pályája semmiféle kilábalási esélyt nem kínál a belátható időtávlatban: jelenleg 50 százalékos a fiatalok körében a munkanélküliség, a GDP 150 százaléka az államadósság-ráta, és ez a helyzet "örökre" konzerválódhat - fejtegette a BBC-műsorban az amerikai közgazdász.

A görög válságról szóló összes cikkünket itt találja.