Temetnék az ingyenélő királyságot II. Erzsébet ünnepén

II. Erzsébet angol királynő, gyémántjubileum, drága a monarchia
Vágólapra másolva!
Jól tud hallgatni és szalagokat átvágni - a köztársaságpártiak szerint nagyjából ennyi II. Erzsébet érdeme. Ők azok, akik nem értik, minek a nagy felhajtás egy olyan uralkodó körül, aki hatvan évig élt az állam pénzén. Az biztos, hogy a királynő négynapos gyémántjubileumi ünnepségén nem lesz könnyű republikánusnak lenni Nagy-Britanniában, a monarchia ellenzői azonban megpróbálják túlharsogni az éljenző tömeget.
Vágólapra másolva!

"A királynőnek egyre többet kell tennie azért, hogy igazolja a pozícióját, és az embereket rendszeresen 'meg kell vesztegetnie' az ünnepnapokkal. Így történhet meg, hogy most plusz egy szabadnapot kapnak a britek, hogy négynapos hosszú hétvégén ünnepeljék a gyémántjubileumát" - kommentálta Nagy-Britannia ünnepi hangulatát az [origo] megkeresésére Andrew Child, a monarchiaellenes Republic elnevezésű brit szervezet egyik vezetője.

Egy évvel Kate Middleton és Vilmos herceg hetedhét országra szóló esküvője után II. Erzsébet trónra lépésének hatvanadik évfordulóját négy napon át ünnepeli Nagy-Britannia. Szombaton a lovakért rajongó II. Erzsébet részt vesz az epsomi derbin, vasárnap gyémántjubileumi ebéden ünnepelik a királynőt szerte az országban. A Temzén egy csaknem ezer hajóból álló flottilla fogja kísérni a királyi bárkán utazó II. Erzsébetet és férjét, a folyópartra pedig egymillió zászlólobogtató, éljenző embert várnak. Hétfőn a Buckingham-palota előtt Paul McCartney és Elton John ad koncertet, és szerte Nagy-Britanniában és a nemzetközösség többi országában 2012 fáklyát gyújtanak meg egy időben. Kedden a Szent Pál-katedrálisban ünnepi szertartás zárja a négynapos jubileumi hétvégét, a királynő pedig hintóról köszönti az alattvalókat a westminsteri apátság és a Buckingham-palota között.

"Ez Disneyland" - így jellemezte az ünnepi hétvégét a Reuters hírügynökségnek Stephen Haseler politológus, a monarchia egyik kritikusa. Szerinte egészen hihetetlen, hogy amikor az ország válságban van, a királyi ház ilyen költséges és nagyszabású programot szervez a gyémántjubileum ünneplésére. "Ez gyerekeknek való program, ilyenekért visszük őket Disneylandbe" - mondta Haseler, aki szerint egy államfőnek komoly recesszió idején sokkal méltóságteljesebben kell viselkednie.

Forrás: AFP/Adrian Dennis

Zászlórengeteg Londonban

A tűzijátékok, szuvenírek és az ünneplő tömeg kavalkádjában nehezen tudják hallatni a hangjukat a megrögzött monarchiatagadók. A köztársaságpártiakat tömörítő Republic szervezet mindenesetre maga is megpróbál tömegeket utcára vinni a gyémántjubileumi hétvégén. A szervezők szerint minden idők legnagyobb monarchiaellenes megmozdulása lesz a vasárnapi, és a tervek szerint a Temzén végigcsorgó királyi flottilla utasai is kénytelenek lesznek végignézni a "hangos, merész és provokatív" demonstrációt. A Republic vezérigazgatója, Graham Smith arra alapozza a mostani tüntetés sikerét, hogy szerinte az elmúlt másfél évben már visszaütött a Buckingham-palota intenzív PR-kampánya, és az embereknek elegük van abból, hogy mindenütt azt hallják, meg kell ünnepelniük a szerinte egyébként nagyon távoli és kicsit sem inspiráló államfő elmúlt hatvan évét.

A szervezet másik vezetője, Andrew Child az [origo]-nak azt mondta, hogy még a royalistákat is zavarják a királynő nyilvános megjelenései. "Bár sokszor a nyilvánosság elé lép, a szerepéből adódóan nem sokat beszél sem a saját, sem az országa nevében. Kiszáll az autóból, kezet fog néhány emberrel, aztán gyorsan bekísérik egy épületbe" - részletezte Child, hogy milyen keveset kapnak az alattvalók a királynőjükből. "Hatvan évvel ezelőtt az emberek egyharmada úgy gondolta, hogy a királynőt maga isten választotta ki, így a királyi család tagjainak nem igazán volt szükségük a médiára, hogy megkapják az alattvalók támogatását" - tette hozzá, utalva az elmúlt egy-két év igencsak intenzív médiajelenléte és a népszerűség közötti összefüggésekre. Child ennek tudja be, hogy a királyi család - tudva, hogy a trónörökös, Károly herceg nem túl népszerű - egyre több eseményen a fiatalokat, Katalint, Vilmost és Harryt veti be.

Forrás: AFP/Adrian Dennis
A rajongókat nehéz lesz meggyőzni

Számháború

A royalisták és a republikánusok is megtalálják azokat a közvélemény-kutatásokat, amelyek alátámasztják az álláspontjukat. A Guardian május közepén tett közzé egy felmérést, amelyből az derült ki, hogy rekordot döntött a királynő támogatottsága azóta, hogy 1997-ben először elkészült ez a kutatás. A közvélemény-kutatás szerint a válaszadók 69 százaléka vélte úgy, hogy Nagy-Britanniának rosszabb lenne a monarchia nélkül, és csak 22 százalék gondolta azt, hogy jobban járnának köztársaságként.

Kínos társaság

A királynő legutóbb a jubileumi sorozat egyik legpuccosabb rendezvényével, az uralkodók tiszteletére rendezett ebéddel adott ütőkártyát a republikánusok és emberi jogi aktivisták kezébe. Szerintük ugyanis II. Erzsébet olyan elnyomókkal és véreskezű despotákkal ünnepelt, akiknek a bíróság előtt lenne a helyük. A rendezvényen ott volt a reformokat követelők üldözéséért elítélt szaúdi vagy az ellenzéki hangokat elhallgattatni igyekvő kuvaiti ház feje. De ennél is nagyobb sajtóvisszhangot kapott, hogy meghívták a bahreini és a szváziföldi királyt is. Az udvar kimérten hallgatott az ügyben. A Guardianben megjelent véleménycikk viccesen megjegyezte, hogy a diktátoroknak ezt a visszataszító felvonulását biztosan a Buckingham-palota egyik rejtőzködő köztársaságpárti embere szervezhette.

Forrás: AFP/Leon Neal



A köztársaságpártiak azonban más statisztikákat lobogtatnak. Az ő áprilisi felmérésük szerint a britek mindössze 41 százaléka gondolja úgy, hogy a királyi családnak egyesítő ereje van. Andrew Child az [origo]-nak határozottan kijelentette: mítosz, hogy a monarchia sikeresen tudott változtatni az imázsán az elmúlt időszakban, mert bár tudatosabban használják a médiát, a felmérések szerinte az mutatják, hogy a köztársaságpártiak vannak lendületben. Child ezt a felmérések rögtönzött elemzésével támasztotta alá. Hangsúlyozta, hogy a köztársaságpártiak támogatottsága az eddigi 20 százalékról 25-re emelkedett, de ez nem jelenti azt, hogy a társadalom többi része el lenne ragadtatva a monarchiától.

A lakosság további 20-25 százalékát lehet ugyan monarchiapártiként jellemezni, a kettő között van 50 százaléknyi közömbös tömeg - magyarázta Andrew Child. Szerinte sokan azért csatlakoznak a köztársaságpárti szervezethez, mert elegük van abból, hogy a média nem ad kiegyensúlyozott képet a monarchiáról. "Az újságokat olvasva vagy a tévéhíradót nézve nem derül ki, hogy a republikánusok a lakosság egynegyedét teszik ki" - mondott példát a sajtó elfogultságára Child, aki az [origo]-nak külön hangsúlyozta, hogy a szervezet támogatottsága a tavalyi királyi esküvő előtt megduplázódott, és idén, a gyémántjubileumi évben is 50 százalékkal nőtt, vagyis a palota PR-hadjárata kifejezetten jót tett a Republicnak és az általa képviselt ügynek. A szervezetnek a honlapja szerint mintegy húszezer támogatója és tagja van.

Sokba kerül, keveset ad

A Republic néhány héttel ezelőtt a beszédes 60 becstelen év címmel ellátott röpiratban fejtette ki a véleményét II. Erzsébet eddigi karrierjéről. Ebben azt írják, hogy a királynő uralkodása a személyes meggazdagodásáról és gyenge vezetői teljesítményről szólt. "Ami azt illeti, fogalmunk sincs, hogyan végezte a munkáját, mert minden zárt ajtók mögött zajlik. Soha nem kellett nyílt és szabad versenyen megküzdenie a pozíciójáért. Ha az államfőtől annyit várunk, hogy csendben maradjon és szalagokat vágjon át, akkor elmondható, hogy jól végezte a dolgát - de biztosan nagyobbak az elvárásaink" - fejtette ki a CNN-en megjelent véleményében Graham Smith. A Republic vezetője szerint vezető közéleti szereplőként a királynő semmi érdemlegeset nem tett le az asztalra, és hatvanéves uralkodása alatt nehéz volt találni egy emlékezetes, inspiráló beszédet tőle.

A Republic legütősebb érvei között szerepel, hogy Nagy-Britanniának túlságosan is sokba kerül a monarchia. Számításaik szerint csak a mostani négynapos hétvége 1,3 milliárd fontos kiesést jelent a brit gazdaságnak. A királyi család pedig évente 30-40 millió fontba kerül a brit adófizetőknek, ebben azonban nincsenek benne azok az összegek, amelyeket a biztonságukra költenek a különböző nyilvános megjelenéseken. A szervezet szerint ezeket a költségeket is elszámolva összességében 200 millió fontba kerül a monarchia.

Forrás: AFP/Leon Neal
Nagy ára van a királyi fényűzésnek

A Brand Finance tanácsadó cég szerint ugyanakkor a brit monarchia márkaértéke 44 milliárd font, vagyis az egyik legértékesebb brit brandnek számít. A szórakoztatóipar és a turizmus pedig csaknem egymilliárd fontos pluszt könyvelhet el a gyémánjubileumnak köszönhetően.

A piszkos anyagiakon túl azonban a monarchiaellenes szervezetnek elvi kifogásai is vannak a királysággal szemben, ezt az államformát ugyanis nem tartják demokratikusnak, és úgy vélik, hogy az egész brit társadalomra rossz hatással van az a történelmi örökség, amely a genetikai lottót helyezi előtérbe a valós érdemek helyett. A brit sajtóban több olyan véleménycikk megjelent, amely szerint a monarchia legitimizálja az egyenlőtlenséget és az ingyenélést. Graham Smith szerint az örökösödésen alapuló rendszer sérti azokat a demokratikus értékeket, amelyekért a britek a múltban harcoltak.

A királyi család jó évet zárt tavaly, és valószínűleg idén is elégedettséggel figyelhetik majd a népszerűségi mutatókat, de a köztársaságpártiak azt remélik, hogy épp a monarchia iránti felfokozott érdeklődés fogja elősegíteni az ügyüket, mert így egyre több visszásságra felhívhatják a figyelmet. Kérdés, hogy a gyémántjubileumi hangzavarában hányan lesznek kíváncsiak a mondanivalójukra.