Irdatlan pénzbe kerülnek a kövér britek

Vágólapra másolva!
Nagy-Britanniában mintegy 200 ember olyan kövér, hogy képtelen elhagyni otthonát, gondozásuk évente több tízmillió forintnyi összegbe kerül az állami egészségügyi szolgálatnak.
Vágólapra másolva!

A Londonban szerdán napvilágot látott adatok szerint ezek az emberek 220 kilónál többet nyomnak, valamennyien ágyhoz kötöttek, és szakápolók napjában legalább négyszer felkeresik őket, hogy segítséget nyújtsanak az ellátásukban. Az ápolók alkalmazása és az elhízottak gyógyszerszámlája évi 80 ezer fontot emészt fel az egészségügyi kasszából.

Az összes elhízott ellátása azonban 16 millió fontra (6 milliárd forint) rúghat, mivel ez a 200 személy csak a szolgálat által hivatalosan ellátottakat takarja. Arról ugyanis nincs pontos adat, hány elhízottról gondoskodnak a szociális ellátórendszerek keretein belül - olvasható a Sun brit bulvárlapban.

"Több százra tehető az otthonaikat elhagyni képtelen szuperelhízottak száma. El vannak rejtőzve az ellátórendszerben, és senki nem tudja, valójában hányan vannak" - idézte a brit lap Tam Fryt, az elhízás problémájával foglalkozó National Obesity Forum illetékesét.

A britek fele ma már kövér vagy túlsúlyos kategóriába esik, az elhízással kapcsolatos betegségek kezelésére évente több mint négymilliárd fontot fordít a szolgálat.