Diplomáciai retorzió követi a szíriai vérengzést

Vágólapra másolva!
Több nyugati ország is szíriai diplomaták kiutasításáról döntött, hogy így tiltakozzon a pénteki szíriai vérengzés ellen, amelyet szemtanúk szerint a kormányhoz hű milíciák hajtottak végre. Több mint száz embert végeztek ki, köztük sok gyereket.
Vágólapra másolva!

Franciaország, Nagy-Britannia, Németország, Olaszország, Kanada és Ausztrália is bejelentette kedden, hogy magas rangú szíriai diplomatákat utasítanak ki országaikból a múlt pénteki vérengzésre adott válaszlépésként - írja a BBC. A múlt pénteken a szíriai Húlában 108 embert öltek meg a szíriai kormányt támogató milíciák - szemtanúk szerint.

Az ENSZ szerint az áldozatok többségét kivégezték. A halottak között van sok gyermek és nő. A szíriai kormány tagadja, hogy köze lett volna a mészárláshoz.

A vérengzés után Szíriába utazott Kofi Annan, aki az ENSZ és az Arab Liga megbízottjaként próbálja csillapítani a hónapok óta dúló erőszakot. Annan kedden azt mondta, hogy a szíriai kormánynak "bátor lépéseket" kell tennie, hogy bebizonyítsa: komolyan veszi a békét.

Az eredeti tervek szerint április 12-én kellett volna felhagyniuk a harcokkal a szíriai kormányerőknek és a lázadóknak. Annan most feltehetően számon kéri a szíriai elnökön, miért nem vonták ki a kormányerőket a civil területekről.

A nyugati hatalmak elítélték a húlai vérengzést, Oroszország azonban azt hangsúlyozta, hogy az erőszakért mindkét fél felelős. Az ENSZ Biztonsági Tanácsa vasárnapi rendkívüli ülésén egyhangúlag elfogadott nyilatkozatában követelte a pénteki vérengzés vétkeseinek a felelősségre vonását.