Szíria miatt dúlt az erőszak Libanonban

Vágólapra másolva!
Libanonban napok óta rendkívül feszült a helyzet az egymással szembenálló felekezetek közötti összetűzések miatt. A szíriai ellenzéket támogató helyi szunnita vallási vezetők lelövése miatt komoly összecsapások voltak vasárnap.
Vágólapra másolva!

Bejrútban a szíriai rezsimet támogató és a közel-keleti arab országban zajló népfelkeléssel rokonszenvező pártok tagjai csaptak össze. A vasárnap éjszakai összetűzésnek legkevesebb két halottja és 18 sebesültje van - jelentette a libanoni nemzeti hírügynökség.

Az összecsapás az után robbant ki, hogy libanoni katonák vasárnap lelőttek két helyi - a szíriai ellenzéket támogató - szunnita vallási vezetőt, akik kocsijukkal megállás nélkül akartak áthajtani egy katonai ellenőrző ponton. Az eset ismét felkorbácsolta az indulatokat Libanonban, ahol napok óta amúgy is rendkívül feszült a helyzet az egymással szembenálló felekezetek közötti összetűzések miatt.

A BBC bejrúti tudósítója szerint a mostani összecsapások jól jelzik, mennyire megosztja a libanoniakat a szomszédos szíriai válság. A szunnita vallási és politikai vezetők nyugalomra szólítottak fel, és vizsgálatot indítottak a lelőtt sejkek ügyében. Libanonban legutóbb 2008-ban voltak komoly összecsapások a szunniták és a síiták között, akkor a közel-keleti ország a polgárháború szélére sodródott.