Holttestek alá bújva élték túl Breivik támadását

A norvég tömeggyilkos Anders Behring Breivik pere Osloban, 4. nap
Vágólapra másolva!
Halott társaik teste alá bújtak, élettelennek tettették magukat, és a levegővételt is visszatartották: ennek köszönhetik életüket a tavaly nyáron, Utöya szigetén elkövetett merénylet túlélői. A norvég tömeggyilkos büntetőperének szerdai tárgyalásán a táborban elkövetett mészárlás elől megmenekült fiatalok beszéltek.
Vágólapra másolva!

Vallomást tettek szerdán az Anders Behring Breivik tavaly nyáron, Utöya szigetén elkövetett mészárlásának túlélői - írja a brit Guardian online kiadása. A túlélők arról beszéltek a bíróság előtt, hogyan menekültek meg a biztos haláltól annak köszönhetően, hogy élettelennek tettették magukat. A szigeten rendezett ifjúsági tábor egy kávézójában hét diákot ölt meg Breivik: Ingvild Leren Stensrud csak azért élte túl a támadást, mert egy másik lány, Ronja Sottar Johansen rázuhant, így takarta őt a gyilkos elől.

Breivik a könyökén és a vállán lőtte meg a 17 éves Stensrudot. Miután a másik lány holtteste rázuhant, Stensrud halottnak tettette magát, és még a lélegzetét is próbálta visszatartani. "Csukott szemmel feküdtem, mozdulatlanul. Aztán megütötte a vállamat" - mondta Stensrud az oslói bíróságon. Breivik ezt követően újratöltötte a fegyverét, majd - nem tudni pontosan, hogy miért - elhagyta a helyiséget. A lány emlékei szerint a merénylő ekkor csatakiáltásokat hallatott.

Szintén a teremben tartózkodott egy 18 éves, neve elhallgatását kérő fiú, akit Breivik a bokáján talált el. A túlélő elmondta, mellette feküdt haldokló barátja, akinek arcára és fejére nyolc lövést adott le a gyilkos. A fiú egészen a segítség megérkezéséig mozdulatlanul feküdt a holttestek között. Noha nem tudta alaposan megfigyelni a támadóját, feltűnt neki, hogy az egy feketébe öltözött fehér ember, akit rögtön valamilyen jobboldali szélsőségessel azonosított. "A háború óta napjainkig minden áruló jobboldali szélsőséges volt" - jegyezte meg, amire Breivik elmosolyodott. A merénylő ezzel egyetlen alkalommal mutatott bármilyen érzelmet a szerdai kihallgatáson.

A szintén a kávézóban tartózkodó 20 éves Glenn Martin Waldenstromot az arcán lőtte meg Breivik. A fiú a tárgyaláson nem volt hajlandó szembenézni támadójával, ezért a bíróság utasítására Breivik egy másik teremből, monitorok segítségével követte nyomon az ő meghallgatását. A túlélő elmondta, hogy mivel nem volt képes beszélni, ezért vért köpött a földre, és abba írta bele a szülei telefonszámát, akiket később értesítettek.

A norvég merénylőről szóló összes cikkünket itt olvashatja.