Bezáratták a Coca-Cola egyik kínai gyárát

Vágólapra másolva!
Klórszennyezés miatt ideiglenesen be kellett zárnia a Coca-Cola egyik kínai üzemének. Az üdítőgyártó cég szerint a szennyeződés mértéke az egészségügyi határérték alatt volt. Ezt a lépést elrendelő kínai felügyelet is elismerte, ám jelezte, hogy más szabálytalanságokat is találtak az ellenőrök.
Vágólapra másolva!

Ideiglenesen bezáratta a Coca-Cola egyik gyárát az élelmiszer-felügyeleti hatóság Észak-Kínában, miután az üzem februári gyártású termékeiben klórt találtak - közölte a Sanhszi (Shanxi) tartományi hatóság közleményében.

A felügyelet munkatársai áprilisi ellenőrzésük során fedezték fel, hogy egyes üdítőitalok klórtartalmú víz felhasználásával készültek. A cég atlantai központja szerint a szennyeződés mértéke mind az országos, mind az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által ivóvízre megszabott egészségügyi határérték alatt volt. Ezt a helyi szakemberek is elismerték, de hozzátették, hogy más - meg nem nevezett - szabálytalanságokat is észleltek.

A gyártósor leállítására és az üzem működésének felfüggesztésére valószínűleg azért került sor, mert a gyár egyik dolgozója a helyi médiának a napokban azt állította, hogy vezetékek karbantartása során klóros víz került a rendszerbe. A névtelenül nyilatkozó alkalmazott szerint a vízkezeléshez használt szer miatt több mint 121 ezer doboz üdítő ital vált szennyezetté. Az interneten gyorsan elterjedt hír következtében sok nagybani felvásárló leállította megrendeléseit a shanszi üzemtől. A cég végül elnézést kért a vásárlóktól.

A Coca-Cola szóvivője ugyanakkor közölte: az eset lényegében nem befolyásolta sem a termelést, sem a kínai piacot. A világ legnépesebb országa a vállalatóriás globális eladásaiból körülbelül 8 százalékkal részesedik, s a cég április közepén 9 százalékos negyedéves forgalomnövekedést jelentett. A Coca-Cola a múlt hónap végén avatta eddigi legnagyobb gyártóbázisát, 42. palackozóját az északkelet-kínai Liaoning tartományban. Az új üzem évi 1,2 millió palackot gyárt.