Hajóval próbálták Szíriába csempészni Kadhafi fegyvereit

Vágólapra másolva!
Fegyverekkel megrakott konténereket talált a parti őrség egy Líbiából Szíria felé tartó teherhajón. A hajó vélhetően a szíriai felkelőket akarta felfegyverezni Moammer Kadhafi tavaly megbuktatott líbiai diktátor széthordott fegyverkészleteiből.
Vágólapra másolva!

Háromkonténernyi fegyvert találtak a hatóságok egy Líbiából Szíria felé tartó hajó rakományában - jelentette a Reuters hírügynökség. A hajó vélhetően a szíriai kormányerők ellen harcoló lázadó csapatokat akarta felfegyverezni, de idő előtt lebukott.

A Sierra Leone-i zászló alatt hajózó Lutfallah II. teherhajót a libanoni hatóságok kapták el szombaton a Földközi-tengeren. A Reuters úgy tudja, hogy a hajó az észak-libanoni Tripoli kikötőjébe tartott, hogy onnan csempéssze át a határon a fegyverrakományt, de a parti őrség egy Bejrúthoz közeli állomásra vitte ellenőrzésre. A hatóságok egy egész éjszakát töltöttek a hajó átkutatásával, mire megtalálták a fegyverekkel megrakott konténereket.

A hajón rakétagránátokat és lőfegyvereket is találtak, amelyeket a gyanú szerint a Nyugat-Szíriában harcoló felkelőknek akartak átcsempészni. A hajó célállomásán, a szunnita többségű Tripoliban ugyanis rendszeresek a Bassár al-Aszad elnök ellen harcoló felkelők melletti szimpátiatüntetések. A szíriai felkelők többsége is szunnita vallású, és az alavita szíriai rezsim megdöntésére törnek.

Nemzetközi megfigyelők már többször jelezték, hogy a felkelők fegyvereik nagy részét Libanonon keresztül csempészik be Szíriába. A hajó valószínűleg azért hozott fegyvereket Líbiából Libanonba, mert Líbiában a Moammer Kadhafi elleni felkelés során rengeteg állami fegyverraktárat fosztottak ki, és Kadhafi hadseregének fegyverei elárasztották a feketepiacot. Így most a líbiai fegyverek ezer irányban áramlanak a környék más konfliktuszónáiba.

Folytatódik a vérontás

Pénteken és szombaton is folytatódtak a harcok Szíriában, Damaszkusz közelében legalább 10 dezertált katonát öltek meg a kormányerők, és a BBC szerint a lázadók a tengeren, felfújható csónakokkal is összecsaptak a rezsim katonáival. A fővárosban péntek délután egy merényletben halt meg 11 ember, 28 másik pedig megsérült. Szombaton a magyar kormány közölte, hogy ismeretlen fegyveresek elraboltak két magyart is az ország területén.