Pokolgépek robbantak egy ukrán városban

Vágólapra másolva!
Négy pokolgép is robbant az ukrajnai Dnyipropetrovszkban pénteken délelőtt, több ember megsérült. Nem hivatalos források szerint tíz bomba robbant, összesen 27 ember sérült meg.
Vágólapra másolva!

Robbantássorozatot követtek el pénteken Dnyipropetrovszkban: hivatalos bejelentés szerint négy, az Ukrinform hírügynökség szerint tíz robbanószerkezet lépett működésbe a kelet-ukrajnai nagyvárosban, s huszonhét ember, köztük kilenc gyerek megsebesült.

A rendkívüli helyzetek ukrán minisztériuma négy robbantásról számolt be: az első a déli órákban egy villamosmegállóban történt, a második egy mozinál, a harmadik egy középiskolánál, a negyedik pedig egy park közelében. A robbanószerkezeteket utcai szemétgyűjtőkben helyezték el. A robbanások 20-30 percenként követték egymást.

A rendőrség a történteket terrorcselekménynek minősítve indított vizsgálatot. Viktor Janukovics ukrán államfő a robbantásokat az ország elleni kihívásnak minősítette. Közölte, hogy a legjobb nyomozók vesznek részt a felderítésben, s hozzátette: megtalálják a módját annak, hogy méltó választ adjanak a történtekre.

A város pályaudvarán is robbanthatnak

Az ukrán belügyminisztérium mellett operatív stáb alakult. A tárca közleménye szerint a helyi rendőrség megerősített ügyeletet lát el, s ellenőrzéseket végez a közterületeken, elsősorban olyan helyeken, ahol sok ember fordul meg.

A rendőrség felszólította a helyi lakosokat, hogy legyenek éberek, ha gyanús tárgyat látnak, azonnal értesítsék a rendőröket, s ne használják a metrót. Szemtanúk szerint Dnyipropetrovszk utcáin a különleges erők páncélos járművei járőröznek, a nagy táskával, illetve hátizsákkal közlekedőket igazoltatják.

Az Inter nevű tévéállomás szerint megkezdték a város pályaudvarának kiürítését, mert egy névtelen telefonáló azt közölte a rendőrséggel, hogy az épületet felrobbantják. A pályaudvarhoz tűzszerészeket és műszaki katonákat vezényeltek. A Dnyipropetrovszkba tartó vonatokat még a külvárosokban leállították.