Megbukott a román kormány a bizalmi szavazáson

Vágólapra másolva!
Részben a marosvásárhelyi orvosi egyetemen kormányhatározattal létrehozott magyar kar miatt megbukott a román kormány. Átment ugyanis a román törvényhozás két házának ülésén az ellenzék bizalmatlansági indítványa, ezzel megbukott Mihai Razvan Ungureanu miniszterelnök kormánya. Traian Basescu államfőnek új kormányfőjelöltet kell megneveznie. Az RMDSZ előrehozott választást szeretne.
Vágólapra másolva!

Megbukott a bukaresti kormány pénteken az ellenzéki Szociálliberális Unió (USL) által beterjesztett bizalmatlansági indítvány parlamenti szavazásán. A pénteki szavazást követően ismertetett hivatalos eredmények szerint az összesen 460 képviselő és szenátor közül 259-en voltak jelen, a bizalmatlansági indítvány elfogadása mellett szavaztak 235-en, ellene 9-en, négy szavazat érvénytelen. Az Adevarul bukaresti lap szerint még egy cukorka is bekerült az urnába.

Az indítvány elfogadásához legalább 231 szavazat volt szükséges, tehát az ellenzéknek négy szavazattal sikerült megbuktatnia az Ungureanu-kormányt. A döntés után Traian Basescu államfőnek kell megneveznie az új kormányfőjelöltet, akinek tíz napon belül be kell mutatnia kormányának tagjait és programját. Az államfő már péntek délután egyeztetésre hívta a pártok vezetőit. Amúgy alig néhány perccel a szavazás után az USL vezetője,Victor Ponta már közölte: kész kormányt alakítani.

A bizalmi szavazás egyik oka egyébként az volt, hogy az ellenzék szerint a román kormány az egyetemi autonómiát is megsértve erőltette a magyar kar létrejöttét a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetemen (MOGYE). Az ellenzék szerint ezt az RMDSZ kizsarolta, mondván: ha nem mondják ki határozatban a kar létrejöttét, kilép a koalícióból.

Az ellenzéki politikusok már a határozat előkészítési szakaszában jelezték, hogy emiatt a kormány menesztését kezdeményezik. Utóbb azonban két másik bírálatot is csatoltak: a bizalmatlansági indítványban az ásványi kincsek és energiavállalatok kiárusításával és a közpénzek választási célokra való felhasználásával is vádolták a kormányt.

A román kormány az utóbbi hetekben folyamatosan gyengült. A szenátusban a kormányoldal április közepén el is vesztette a többségét, akkor a koalíció fő erejét alkotó Demokrata Liberális Párt (PD-L) újabb tagja ült át az ellenzékhez. Ezzel az ellenzéknek 67, a kormányoldalnak pedig 65 szenátora maradt. A képviselőházban azonban megvolt a biztosnak tűnő többsége. Az ellenzék végig arra számított, hogy kormánypárti képviselők is támogatják az indítványt, a hatalmon lévők azonban abban a stratégiában bíztak, hogy képviselőik a vitában ugyan részt vesznek, de a titkos szavazáson nem.

Román elemzők szerint a PDL-ből való kilépési hullám azzal magyarázható, hogy a demokrata párt az idei romániai önkormányzati és parlamenti választások biztos vesztesének tűnik. Az Emil Boc vezette alakulat támogatottsága 20 százalék alatt van a legutóbbi felmérések szerint, az ellenzéki PNL, a Szociáldemokrata Párt (PSD) és a Konzervatív Párt (PC) alkotta ellenzéki szövetség viszont 50 százalék körüli eredményre számíthat. Boc nemrég bejelentette, hogy a június 10-i helyhatósági választásokra a demokraták célkitűzése a 25 százalékos támogatottság elérése.

Emil Boc pénteken azt mondta, a nemzeti kisebbségek képviselőházi frakciója árulta el a kormányoldalt, az ő szavazataikkal sikerült az ellenzéknek átvinnie a bizalmatlansági indítványt. "Ez a köpönyegforgatás győzelme, a kisebbségi frakció hátulról kést döfött a hátunkba", noha végig azt állította, hogy a kormány mellett szavaznak képviselői - fogalmazott a Kolozsváron megjelenő Krónika napilap szerint Emil Boc.

Mihai Razvan Ungureanu az eredményhirdetés után annyit mondott: megtiszteltetésnek tartja, hogy kormányfő lehetett, hangsúlyozta, hogy ilyenek a demokrácia játékszabályai. Azzal zárta rövid nyilatkozatát, hogy nem ez volt az utolsó lépése. Ungureanuval kapcsolatban korábban ugyanis nem hivatalosan felvetődött, hogy indulna a jövő évi államfőválasztáson.

A Nemzetközi Valutaalap Romániában tárgyaló küldöttsége már pénteken jelentette, a fejlemények miatt azonnal felfüggesztik az egyeztetéseket. Azt azonban közölték, hogy maradnak az országban még néhány napot.

"Az élet nem áll meg, az RMDSZ készül a júniusi önkormányzati választásokra " - nyilatkozta Kelemen Hunor szövetségi elnök azt követően, hogy az ellenzék által benyújtott bizalmatlansági indítványt megszavazta a román parlament többsége. "A Romániai Magyar Demokrata Szövetség ugyanakkor sürgeti az előrehozott parlamenti választásokat, hiszen az elnyújtott politikai válság nem válik az ország, az állampolgárok hasznára. Romániának minél előbb egy legitim kormánya kell legyen, amelyet csak az előrehozott parlamenti választások után lehet megalakítani" - hangsúlyozta az RMDSZ elnöke.

Kelemen Hunor szerint az RMDSZ képviselői és szenátorai jelen voltak a parlamentben, biztosították az érvényességhez szükséges létszámot, felszólaltak a parlamenti vitában, elmondták a véleményüket a bizalmatlansági indítványról és az ország helyzetéről, de nem szavaztak a kormány, a koalíció ellen" - jelentette ki.