Kamu csodarakétákkal parádézhatott Phenjan

Vágólapra másolva!
Kamunak minősítették a phenjani katonai parádén két hete bemutatott interkontinentális ballisztikus rakétákat német szakemberek. A sok kerekű hordozóeszközökön felvonultatott rakéták képeit elemezve túl sok egymásnak ellentmondó részletet találtak.
Vágólapra másolva!

Hat darab interkontinentálisnak kinéző ballisztikus rakétát vonultatott fel a két hete a phenjani katonai parádén az észak-koreai hadsereg. Ez volt az első alkalom, hogy ilyen jellegű rakétákat mutattak be nyilvánosan, sokan úgy vélték, ez azt jelzi, hogy a rezsim újabb jelentős lépést tett a fegyverkezési programban.

A parádén készült fényképek elemzése után azonban megváltozott ez a vélemény - írja a BBC brit közszolgálati adó internetes hírportálja. Német hadászati szakemberek elemzése szerint (pdf) a masszív, sok kerekes hordozóeszközökön bemutatott rakéták valójában ügyes hamisítványok, amire számos apró jel utal.

Ilyen például, hogy a robbanófej felülete hullámos - ami arra utal, hogy vékony burkolatot kapott, ami szokatlan -, minden rakétán mások a jelzések, és vannak rajtuk felöltőszelepek - ami folyékony hajtóanyagra utal, jóllehet az eszközök kialakításából arra is lehet következtetni, hogy szilárd hajtóanyagúak. Ráadásul az állványok és a rakéták nem illenek egymáshoz.

Forrás: AFP/Pedro Ugarte

A rakéták rendkívül összetett fegyverek. Nem olyanok, mint egy műhold felbocsátására összeállított prototípus, amelyet egyszer kilősz, majd a tapasztalatokat beépíted a következő prototípusba" - idézte a BBC Markus Schillert, az egyik szakembert. Szerinte egyszerűen túl sok az eltérés a rakéták között.