Az ellenzék átveszi Románia irányítását

Vágólapra másolva!
Önként ellenzékbe vonult a pénteken megbuktatott román kormány fő ereje. Az államfő az ellenzéki szövetség által ajánlott Viktor Pontát, a román Szociáldemokrata Párt első emberét jelölte kormányfőnek.  
Vágólapra másolva!

Victor Pontát, a román Szociáldemokrata Párt (PSD) elnökét, az ellenzéki szövetség, a Szociálliberális Unió (USL) első számú vezetőjét kérte fel Traian Basescu államfő kormányalakításra. Történt mindez azután, hogy pénteken a román törvényhozás két házának ülésén megszavazták az eddigi, a Mihai Razvan Ungureanu vezette kormány elleni bizalmatlansági indítványt.

A szavazás után az államfő sorra konzultált a pártok vezetőivel. A megbeszéléseken a szociáldemokraták, a liberálisok és a konzervatívok alkotta ellenzéki USL a 39 éves Pontát javasolta kormányfőnek, míg a korábbi kormánykoalíció fő erejét képező Demokrata Liberális Párt (PD-L) nem javasolt senkit a posztra, így gyakorlatilag önként vonult ellenzékbe. Az RMDSZ nem jelölt, a kisebbségi képviselők csoportja pedig jelezte, bárkit támogatnak.