Gyerekdallal tiltakoztak Breivik ellen

A norvég tömeggyilkos Anders Behring Breivik pere Osloban, 4. nap
Vágólapra másolva!
Az oslói kormányzati negyedben történt robbantások túlélői tettek tanúvallomást az Anders Behring Breivik elleni büntetőper csütörtöki tárgyalásán. Egyikük csak arra emlékszik, hogy kiköpte a fogait, egy fiatal nő pedig egy hónapig kómába került a merényletek után. Közben Norvégia-szerte több tízezren, közös énekléssel tiltakoztak a tömeggyilkos ellen.
Vágólapra másolva!

A tavaly júliusi oslói robbantások túlélői tettek vallomást az Anders Behring Breivik elleni büntetőper kilencedik tárgyalási napján - írja a brit BBC online kiadása. A tárgyalás napján több tízezer ember gyűlt össze Norvégia-szerte a települések terein, hogy elénekelje azt a gyermekdalt, amelyet Anders Behring Breivik tömeggyilkos szerint a fiatalok agymosására használnak.

A Facebook közösségi portálon szervezett tiltakozó megmozdulás keretében Oslo főterén például mintegy 40 ezer ember énekelte az esőben "A szivárvány gyermekei" című dalt, amely az amerikai népzenei énekes, Peter Seeger "Szivárványverseny" című alkotásának norvég verziója. A tüntetők később rózsákat helyeztek el az áldozatok emlékére annak a bíróságnak a bejáratánál, ahol Breivik tízhetesre tervezett tárgyalása zajlik. A norvég vádlott múlt heti meghallgatásán beszélt a szóban forgó dalról, amely szerinte az iskolákba beszivárgott "kulturális marxizmus" egyik mintapéldája. Ez ellen tiltakozva született a mostani megmozdulás.

A norvég igazságügyi minisztérium egyik alkalmazottja csütörtökön a bíróság előtt azt mondta, csak arra emlékszik a robbantásból, hogy köpi ki a fogait. "Akkora volt a sokk, hogy nem is éreztem a fájdalmat. Az csak másnap jött elő" - mondta a férfi. A 24 éves Helene Lund mindössze hét méterre tartózkodott a robbanás helyétől, sérülései következtében egy hónapig kómába került. Miután felébredt, elvesztette emlékezetét, még a szülei nevét sem tudta megmondani.

A szélsőjobboldali fanatikus július 22-én egy pokolgépes merénylettel és egy fegyveres támadásban 77 embert, többségében tinédzsert ölt meg Oslóban, illetve az Utoya szigetén rendezett munkáspárti ifjúsági táborban. A férfiról szóló összes cikkünket elolvashatja itt.