Találkoznak egymással a különc szomszédok

Vágólapra másolva!
Az egyik csak volt, a másik azonban éppen most Európa rosszfiúja. Robert Fico szlovák és Orbán Viktor magyar miniszterelnök csütörtökön először találkozik egymással Varsóban. Bár lenne egymással lerendeznivalójuk, úgy tűnik, a puskaport már két éve ellőtték.
Vágólapra másolva!

Először találkozik egymással csütörtökön miniszterelnökként kétoldalú találkozón Robert Fico szlovák és Orbán Viktor magyar miniszterelnök Varsóban. A találkozóról csak annyit tudni, hogy Fico nem akarja szóba hozni a két ország közötti vitás ügyeket - elsősorban a kettős állampolgárság felvételét megkönnyítő magyar, illetve az azt kérelmezőket szankcionáló szlovák törvényekről van szó.

A két politikusban közös, hogy mindketten ellentmondást nem tűrően képesek kiállni politikai céljaikért, és mindketten ültek már az EU szégyenpadján, jóllehet, egyiküket már feloldozták.

Fico állítólag tanult a hibáiból

Robert Fico 2006-os első megválasztása után húzta ki a gyufát az EU-nál, miután koalíciót kötött Jan Slota hírhedten magyargyűlölő Szlovák Nemzeti Pártjával, illetve a Szlovákiát korábban miniszterelnökként nemzetközi elszigeteltségbe taszító Vladimir Meciarral. Azonnal meg is kapta a magáét, az európai tagállamok baloldali pátjait tömörítő Európai Szocialisták Pártja felfüggesztette Fico pártjának akkor még csak ideiglenes tagságát a szervezetben. Három éven keresztül lebegtették a kérdést, mire 2009-ben végül elfogadták a pályázatát.

Fico koalíciós partnereinek megnyilvánulásain kívül kritikákat kapott többek között a szlovák nyelvtörvény kisebbségeket hátrányos helyzetbe hozó módosítsa miatt. A törvényt vizsgálta többek között az EBESZ, és a kérdés mások - például Sólyom László Szlovákiából történt 2009 augusztusi kiutasítása - mellett rányomta a bélyegét a magyar-szlovák viszonyra.

Forrás: MTI/EPA/Filip Singer

Fico kifejezetten rossz viszonyt ápolt saját országa sajtójával, számos pert indított lapok ellen - például a Sme-t 33 ezer euróra perelte, amiért az gerinctelennek ábrázolta őt egy karikatúrán. 2009-ben a vezető szlovák lapok közös nyilatkozatban hazudtolták meg, miután azt állította, hogy a szlovák sajtó összefogott ellene.

Ficót azonban - úgy tűnik - megváltoztatta 2010-es bukása, majd 2012-es visszatérése. Mostanra elkoptak mellőle a szélsőséges nacionalisták, és a márciusi előrehozott választások kampányában is inkább a stabil, kiszámítható kormányzásról beszélt, mint külső ellenségekről vagy a magyarok jelentette veszélyről. Még attól sem zárkózott el, hogy szükség esetén koalícióra lépjen a félig magyar Most-Híd párttal. Több miniszteri posztra is elismert szakembereket, nem pedig pártpolitikusokat ültetett. A German Marshall Found blogján olvasható gyorselemzés szerint Fico felnőtt és kiszámítható politikussá vált, és akár be is bizonyíthatja, hogy képes tanulni a saját és mások hibáiból.

Most Orbán a különc

Orbán Viktor két éve hadakozik az unióval. Bár a Magyarország ellen az Európai Bizottság által januárban által indított kötelezettségszegési eljárások közül egyet a héten felfüggesztettek, maradt azért még kettő, amelyeket várhatóan csak az Európai Bíróság tud majd rendezni. Az Orbán-kormányt más dolgokért is számos kritika érte. Folyamatosan heves támadások kereszttüzében volt, az európai parlamenti meghallgatásain egymás után két évben is védekezésbe szorult.

Tavaly kemény bírálatokat kapott az Egyesült Államoktól is a lóhalálában elfogadott sarkalatos törvények miatt, megválasztásának évében a médiatörvény, illetve a kettős állampolgárság ügye, később az egyházi törvény váltott ki amerikai tiltakozást.

Forrás: AFP/John Thys

Orbán sem csinál titkot abból, hogy nem feltétlenül az őt bíráló Európai Unió által követett utat tartja helyesnek. Többször kijelentette, hogy Európa válságban van, és szerinte Magyarország példát mutat más uniós tagállamoknak abban, hogyan lehet azt leküzdeni. Orbán utalt arra is, hogy a hét elején bemutatott második Széll Kálmán-tervben szereplő új adókat azért kell bevezetnie a kormánynak, mert erre kényszeríti az EU, amely nem rugalmas a Magyarországgal folytatott hitelfelvételi tárgyalásokon. Március 15-ei beszédében pedig azt hangoztatta, hogy Magyarország nem lesz Európa gyarmata.

Ellőtték a puskaport

A két politikus utoljára 2010 tavaszán volt alig néhány hétig egy időben miniszterelnök: Orbán Viktor a Fidesszel éppen csak megnyerte az áprilisi választásokat, Fico azonban júniusban - bár a választást a pártja megnyerte - már el is bukott. Ez a néhány hét azonban rendkívül intenzív volt.

A választási győzelem utáni első parlamenti napon a kormánypártok napirendre tűzték, majd rövidesen megszavazták a magyar állampolgárság felvételét a határon túli magyarok számára megkönnyítő törvénymódosítást, amivel felbőszítették a szomszédot. Robert Fico hazarendelte budapesti nagykövetét, összehívta a nemzetbiztonsági bizottságot, szélsőséges szövetségesei katonai konfliktust emlegettek, és sietve meg is felelt a kihívásra.

Olyan törvénymódosítást fogadtak el, amelynek értelmében aki kettős állampolgárságot szerez, az elveszti a szlovákot. A törvényt alig két héttel a számára a bukást hozó 2010 júniusi választás előtt fogadták el. A jogszabály azóta életben van - több magyar és más nemzetiségű szlovák állampolgártól is megvonták már az állampolgárságot -, és mérgezi a két ország viszonyát.

Forrás: AFP/Samuel Kubani

A puskaport azonban, úgy tűnik, már ellőtték 2010-ben. A téma nem kapott különösebb hangsúlyt az előrehozott szlovákiai választások kampányában, és Robert Fico - aki ugyan már jelezte, hogy módosítani kívánja a vitatott jogszabályt (úgy, hogy még inkább a határon túli magyarokra vonatkozzon) a napokban kijelentette, nem akar erről tárgyalni Orbánnal Varsóban.

Bár nemzetpolitikáért felelős helyettese, Semjén Zsolt a múlt héten nemzetközi fórumokkal fenyegetőzött, ha Ficóék a jelzett módon átírják a törvényt, Orbán nem emlegette a közelmúltban a kérdést (utoljára közel fél éve, tavaly novemberben a Máért értekezleten emlegette nyilvánosan a szlovák törvényt, kijelentve, hogy "nem tűrhetjük el, hogy akár egyetlen magyart is megfosszanak az állampolgárságától abban az országban, ahol él").

Kérdéses az is, hogy a kétoldalú találkozón előhozza-e. Az [origo] ez irányú kérdésére Havasi Bertalan, a miniszterelnökség kommunikációért felelős helyettes államtitkára csak annyit közölt, hogy a találkozó után kiderül.