Gingrich felfüggeszti a kampányát

Amerikai elnökválasztási kampány, Newt Gingrich
Vágólapra másolva!
Várhatóan feladja a republikánus elnökjelöltségért folytatott harcot Newt Gingrich, aki a legutóbbi előválasztó-eredmények után kénytelen beletörődni, hogy már nincs esélye Mitt Romney ellen. Eddig semmi áron nem akart visszavonulni az egykori képviselőházi elnök, aki valaha Bill Clintont is megizzasztotta.
Vágólapra másolva!

Feltehetően visszavonul az amerikai republikánus elnökjelöltségért vívott versenyből és felfüggeszti kampányát Newt Gingrich, a harcias nyilatkozatairól ismert egykori képviselőházi elnök. A Washington Post információi szerint - amelyek Gingrich stábjához közel álló republikánustól származnak - ez a jövő héten történhet meg.

Maga Gingrich is tett a napokban arra utaló jeleket, hogy bár országjárását folytatja, közeleg kampányának a vége. "A következő néhány napban átgondoljuk, hol is tartunk" - mondta az egyik beszédében Észak-Karolinában. Szerdán pedig azt mondta, "elég nyilvánvaló", hogy a korábbi massachusetts-i kormányzó, Mitt Romney lesz a republikánus elnökjelöltségért vívott küzdelem győztese, de azért folytatni akarja a kampányt - jelentette ki.

Forrás: AFP
Newt Gingrich és felesége, Callista

Egyik tanácsadója szerint Gingrich hisz benne, hogy ő lenne a legalkalmasabb elnökjelöltnek, de elfogadja azt is, hogy a legutóbbi előválasztásokon a szavazók kinyilvánították, hogy ők nem így gondolják. Azért Gingrich jól átgondolja a visszavonulásról szóló döntést, mielőtt "a mikrofonhoz szalad".

Kedden Mitt Romney öt államban is győzőtt - köztük Delaware-ben is, ahol Gingrich különösen intenzíven kampányolt. Gingrich nem tudott nyerni március 6-a óta, amikor szűkebb hazája, Georgia állam többsége szavazott rá.

Gingrich fénykora a kilencvenes évek közepén volt, amikor a képviselőház vezéreként vívta meccseit Bill Clintonnal. Ő volt az egyik motorja a Clinton elleni felelősségrevonási eljárásnak is a Lewinsky-ügyben, de aztán sokat veszített hitelességéből, amikor fény derült saját házasságtöréseire. Gingrich lemondásra is kényszerült képviselőházi helyéről, és ugyan soha nem tűnt el teljesen a nyilvánosságból, az igazi politikai visszatérést a mostani elnökválasztási kampány jelenthette volna a számára.

Az amerikai elnökválasztási kampány alakulását folyamatosan követheti a Potuson.